Nagios netwerk monitoring

Nagios netwerk monitoring, de kracht van Nagios zit in feite in systeem (server) en service monitoring. Het werkt met agents op een server.

Nagios - Netwerk en Systeem monitoring

Vooraf: Nagios is primair bedoeld voor servers en applicaties en niet voor netwerken. Het kan allemaal wel maar vereiste een behoorlijke inspanning.

Nagios is een van de Open Source producten in het veld van Netwerk en Systeem monitoring. Het maakt gebruik van plug-in's om elementen en services te monitoring. Deze bestaan globaal uit:

  1. Nagios Netwerk MonitoringNagios MapService Plug-in (o.a. HTTP, DNS, POP, UPS, Databases, IMAP, POP)
  2. Local Resource Plug-in (CPU, disk space, Memory, Log files)
  3. Nagios Remote Plugin Executor (NRPE)
  4. SNMP Plug-in
  5. Diverse andere Plug ins

De Nagios markt

Er zijn diverse commenciële varianten van Nagios beschikbaar. Nagios (core) als basis is gratis te downloaden. Het installeren en configureren vergt toch een (behoorlijke) inspanning vandaar dat er veel appliances en verpakte Nagios varianten beschikbaar zijn (Zabbix en Zenoss). Gratis wordt uiteindelijk toch een betaalde versie omdat er veel tijd (=geld) ingestoken dient te worden om Nagios in te richten. En Open Source wordt hierdoor toch weer Closed Source. Veel van de commerciële alternatieven installeren aanzienlijk sneller en u heeft binnen enkele uren resultaten.

Commerciële versie van Nagios: Nagios XI

Nagios is ook als commerciële versie beschikbaar: Nagios XI Standaard en Enterprise

Deze is beschikbaar in de volgende licenties:

  1. Tot 100 nodes
  2. Tot 200 nodes
  3. Tot 300 nodes
  4. Tot 400 nodes
  5. Tot 500 nodes
  6. Tot 1.000 nodes
  7. Onbeperkt aantal nodes.

Voordelen Nagios

  1. Het product is gratis verkrijgbaar (de opensource versie).
  2. Het is gericht op availability.
  3. Het product is erg krachtig, u kunt heel veel configureren.

Nadelen Nagios

  1. U dient Nagios zelf te configureren of te laten configureren door een derde partij.
  2. Ondersteuning is aanwezig, doch wordt gegeven door een beperkt aantal organisaties die ervaring hebben met Nagios. (U heeft geen product "Lock in" maar een partner "Lock in" omdat de configuratie heel specifiek kan worden ingesteld).
  3. Niet geschikt voor onervaren mensen.
  4. De plug-ins zijn slecht geprogrammeerd en gedocumenteerd, het kost veel tijd om deze zeg maar aan te passsen.
  5. Geen grafieken (en trends), aanvullende tools nodig zoals Cacti e.d.
  6. Geen baseline instellingen.
  7. Geen proactive alerts (server disk komt over 2 weken boven 80%).
  8. Gericht op servers en niet op netwerken.
  9. Moderne IT componenten zoals Cloud, Storage, virtualisatie, applicatie performance e.d. zijn (nog) niet beschikbaar.

Wat heeft u nodig voor Nagios?

U heeft nodig een Linux systeem en een C compiler.

Aanvullend maar niet noodzakelijk:

  1. Apache webserver
  2. GD Library van Thomas Boutell

Nagios testen

TIP: Een goed vergelijk van alle tools en systemen kan een behoorlijke opgave zijn. Abraxax heeft hiertoe een dienst opgezet waarbij u binnen enkele dagen een groot aantal systemen te zien krijgt en kunt testen. Kijk op de website www.toolboxconsult.nl

U heeft binnen één dag tenminste 3 tools draaien die u een beeld geven van uw infrastructuur.

Alternatieven Nagios

Zoekt u een alternatief voor Nagios, kijk dan op onze algemene pagina over netwerk monitoring om een indruk te krijgen van de mogelijkheden omtrent monitoring of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend advies.Wij hebben een checklist (controlelijst) opgesteld waarmee we in een korte tijd kunnen voorspellen hoeveel geld (investeringen) er nodig is om een Netwerk en Systeem Monitoring in te richten.

In ons portfolio hebben we systeem monitoring tools die goed schalen tot meer dan 500 en 1.000 servers. De prijzen vallen vaak mee.

Conclusies inzake Nagios

Nagios is bijzonder leerzaam en vormt vaak een basis (introductie) op het gebied van Systeem monitoring (availability). Het heeft een educatieve component. Zodra men denkt het te kunnen inzetten voor grotere en kritische omgevingen, dan wordt het toch erg kostbaar om het stabiel te krijgen en de juiste informatie er uit te krijgen.

Basis: Nagios kan goed worden ingezet waarbij monitoring niet kritisch is en er slechts enkele mensen (vaak ook één) het beheer voert over de servers en het netwerk. Voor grotere omgevingen wordt het best lastig om alles te testen (scripts), op te schalen en te kunnen voldoen aan de toenemende eisen (o.a. informatiebehoeften van de IT manager en de CIO). Om aanvullende informatie en rapporten op te kunnen leveren wordt gebruik gemaakt van aanvullende tools zoal Cacti en Cricket. 

Groeit niet mee: Nagios is een basis monitoring tool op basis van "checks". ICT wordt echter steeds complexer (Cloud, SAN, virtualisatie, applicatie performance, business proces monitoring), Nagios is niet in staat dit te volgen tenzij men een groot team van scripters achter de hand heeft. De keuze voor een commercieel pakket is dan vaak snel gemaakt.

Risico's: Vaak is er slechts één persoon die het systeem heeft ingericht en kennis hiervan heeft. De overdracht en continuïteit vormt dan ook een bijzonder aandachtspunt. Abraxax komt veel organisaties tegen waarbij Nagios heel goed is ingericht maar de beheerder is niet meer aanwezig (ziek, andere werkgever enz.) en dan is overdracht een groot probleem. 

Open Source alternatieven: De alternatieven van Nagios (die zijn gebaseerd op Nagios) zoals Zabbix en Zenoss hebben min of meer dezelfde problematiek.