Virtualisatie platform migratie

De migratie van een virtualisatie platform is eenvoudiger dan men denkt. Bij virtualisatie platform migratie spelen een aantal belangrijke zaken. Dit zijn:

  1. Minimalisering van applicatie downtime.
  2. Reductie van overwerk.

Deze twee aspecten van een virtualisatie platform migratie vormen een belangrijke kostenpost. Nu de vraag: Kan dit met een eenvoudige tool worden geminimaliseerd?
Het antwoord hierop is: JA (*)

Verdere kostenbesparingen bij een virtualisatie platform migratie

Bij de virtualisatie platvorm migratie (of storage migratie) wordt vaak gekeken naar een andere leverancier om kosten te besparen. Bij een keuze van een andere leverancier dient deze leverancier kennis te hebben van de oude virtualisatie omgeving. Indien deze beperking wegvalt, dan wordt de keuzevrijheid van een nieuw platform aanzienlijk groter.
 
Belangrijkste punten voor virtualisatie platform migratie met lagere kosten:
  1. Voorwaarde: een slimme tool voor migratie van applicaties (servers) met gekoppelde dataopslag.
  2. Keuze van elke storage en hardware platvorm ongeacht leverancier.
  3. Reductie van migraiedoorlooptijden.
  4. Reductie van downtime.

Foto bij virtualisatie platform migratie

Virtualisatie platform migratie

De foto  die we hier hebben gebruikt duidt aan dat er duidelijk een noodzaak is om te migreren. Ook wordt het gehele "hebben en houden" (applicaties en data) op een voertuig gezet (de migratie tool). In tegenstelling tot de mensen op de foto is het binnen de IT vaak wel duidelijk waar naartoe wordt gemigreerd met een betere bestemming.

Migratie is dus niets iets specifiek van IT, het is van toepassing op van alles waarbij het huidige platform (land, politieke omgeving, vrijheden, kosten) niet meer in verhouding staan. 

Migratie tools voor virtualisatie platform migratie

Een van de tools betreft een software agent die wordt geinstalleerd op een Windows of Linux host. De host heeft zijn gekoppelde storage (disken). Via een zogenaamde replicatie wordt een kloon gemaakt die op de andere omgeving (storage) werkt. Indien deze kloon klaar is, dan kan er een zoheten switch plaatsvinden. Na de switch dienen een beperkt aantal parameters aangepast te worden.

Het grote voordeel bij deze migratie is dat deze verplaatsing onafhankelijk is van de onderliggende infrastructuur. Het maakt niet uit of dit VMware, Microsoft Hyper-V, XEN, KVM of een ander virtualisatie platvorm is.

De tool kan ook worden gebruik om fysieke servers te migreren naar een ander hardware platvorm.

Gerelateerde artikelen

Storage vervanging en migratie

Meer weten

Meer weten over de kostenbesparingen bij migratie van een virtualisatie platform, neem even contact met ons op en we sturen u een volledige set van informatie.

 

(*) Omwille van verschillende redenen kan het wenselijk zijn om de virutele omgeving en het onderliggende platform te migreren. Denk hierbij aan migraties van VMware naar Hyper-V, van Hyper-V naar VMware, van VMware naar de Cloud en vele anderen. Redenen kunnen zijn: politiek, vendor lock in, kosten van licenties, en vele meer. Voor eenvouidge migraties is het vaak mogelijk om de tools van de vendor te gebruiken. Voor grote VM's die kritisch zijn verdient het aanbeveling om thrid party tools te gebruiken die de downtime van applicaties minimaliseert.