CMS selectie

Content Management Systemen; selectie CMS en TCO

Content Management Systemen (CMS'en) zijn er in allerlei vormen, maten en prijsklassen. In feite is het een systeem dat gebruikersvriendelijk en gecontroleerd informatie op het I*Net publiceert (I*Net staat voor IntraNet of InterNet).

In een CMS worden een aantal functies van een website gescheiden zoals  techniek, beheer, structuur, lay-out (huisstijl)  en de inhoud (content) . Door deze functiescheiding slim door te voeren kan men effectieve team's creëren die informatie publiceren en onderhouden.

Index CMS selectie:

  1. Selectie CMS is niet alleen technisch
  2. Ontwikkeling CMS staat niet stil
  3. Website met beheermodulen
  4. De Total Cost of Ownership (TCO) van een CMS
  5. De Return of Investment (ROI) van een CMS
  6. CMS links
  7. Links CMS trainingen
  8. CMS en de overheid
  9. Opmars van Open Source CMS
  10. CMS selectie en diensten Abraxax
  11. Prototype CMS

Selectie CMS is niet alleen technisch

Indien men een traject start van een CMS selectie, dan is dit meer dan alleen een functionele / technische selectie. Onderwerpen / vraagstukken die hierbij komen kijken zijn:

  1. Invulling van een actieve webredactie
  2. Het webteam (techniek, lay-out, applicatie)
  3. Hosting
  4. Training (zowel de beheerders als gebruikers)
  5. Communicatieplan / Marketingplan
  6. Tijdelijk of permanent een webmaster inhuren / aannemen
  7. Integratie andere delen organisatie

<terug naar CMS index>

Ontwikkeling van CMS'en staat niet stil

Het aantal CMS'en neemt nog steeds toe. Een selectie zal niet eenvoudig zijn. Veel webontwikkelaars willen iets doen aan de gebruikersonvriendelijkheid van het beheer van hun websites. Meestal is hiervoor kennis van HTML of een authoring tool noodzakelijk. Webpagina's dienen eenvoudig zelf door een gebruiker aangepast te kunnen worden.

Gebruikersvriendelijk via de browser een website aanpassen is een belangrijke eis van de eindgebruiker. Deze ontwikkelaars ontwikkelen een eigen systeem en brengen deze als "de beheerde oplossing" op de markt. En voila, er is weer een nieuw CMS op de markt.

Website met beheermodule

Het beheer van pagina's of content via een webbrowser behoort bijna altijd tot de standaard CMS functionaliteit. Op de markt vindt men veel webhostingproviders die websites en hosting aanbieden met een on-line beheermodule. Dit is zeker een voordeel voor de kleinere organisaties (MKB) die een website zelf willen beheren. Er is hier echter geen sprake van een Content Management Systeem zoals dat beoogd wordt door organisaties die met grotere teams en verschillende disciplines aan één of meer websites werken.

<terug naar CMS index>

De Total Cost of Ownership (TCO) van een CMS

De TCO van een CMS laat zich eenvoudig berekenen. Neem alle (totale) kosten over een aantal jaren (3 tot 5 jaar) en tel ze op. In werkelijkheid worden echter niet alle kosten meegenomen. De TCO van een CMS blijkt in de praktijk nog niet zo'n hot topic te zijn omdat CMS'en nog niet behoren tot de standaard facilitaire ICT productiemiddelen zoals een PC, e-mail, PDA e.d. Voor een TCO analyse dient er een algemene acceptatie te zijn van het systeem. Vervolgens kan men gaan vergelijken. Kortom het is nog te vroeg om te praten over TCO. CMS'en zijn nog niet voldoende ingeburgerd. Wel een belangrijke meting bij de invoering van een CMS is de Return of Investment (ROI).

De ROI van een CMS

De ROI berekenen van een CMS zal menig persoon hoofdbrekens opleveren. Er zijn veel potentiële CMS oplossingen. De justificatie van een CMS kan men maken of breken door het opvoeren van de zogenaamde "soft credits" (moeilijk of niet meetbare besparingen of winsten). De justificatie op "hard credits" (harde besparingen) zal veelal moeilijker zijn. Betaalde diensten/Informatie via het web vormen hierin een uitzondering en laten zich snel berekenen en terugverdienen. Een andere situatie betreft de overheid, deze kan via stimulering, wet- en regelgeving organisaties verplichten informatie via het Internet beschikbaar te stellen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gemeentelijke overheden. Algemeen kan men stellen dat naarmate het eisenpakket toeneemt, het moeilijker wordt om een heldere ROI te realiseren. Dit ligt in de regel niet aan de besparingen of winsten die men kan bedenken maar meer aan: Maakt het CMS dit waar en wat zijn de verborgen kosten?

<terug naar CMS index>

CMS Links

Een bron van aanvullende links vindt u op:
http://contentmanagement.pagina.nl
http://www.cmsmatrix.org
http://cms.startkabel.nl

Lees meer over CMS selectie en implementatie

Links CMS trainingen

Voordat u aan een CMS begint kan een training u helpen bij de selectie van een CMS.

  1. Technische Drupal training
  2. Drupal training eindgebruikers
  3. Training Joomla!

<terug naar CMS index>

CMS en de overheid

Binnen de overheid worden diverse CMS'en toegepast. Hierbij worden zowel Open Source als Closed Source oplossingen gebruikt. Naarmate een website meer functionaliteit en flexibiliteit (afwijkend van de standaard beschikbaar in het CMS) moet hebben zal het deel maatwerk toenemen. Dit maatwerkdeel kan behoorlijk in de kosten gaan lopen. Hierbij geldt een goede specificatie en toetsing vooraf kan veel onnodige kosten en frustratie voorkomen.

Opmars van Open Source CMS

In toenemende mate worden Open Source CMS'en ingezet bij organisaties. Hierbij heeft men een heel scala aan mogelijkheden waaronder: Joomla!, Drupal, Typo3, Plone, Postnuke, Tiki, Wordpress, XOOPS, Mambo, WebGUI, PHP-Nuke en anderen.

 

De kwaliteit van Open Source CMS'en doen niet onder ten opzichte van zogeheten Closed Source CMS. In de praktijk maken bouwers van Closed Source vaak gebruik van Open Source Modulen.

De keuze wordt er niet makelijker op.

<terug naar CMS index>

CMS selectie en diensten Abraxax

Abraxax ondersteunt organisaties bij de selectie van "value for money" Content Management Systemen. Wij bieden diverse prototyping mogelijkheden waarmee u ervaring kunt opdoen zodat u geen "droge" of papieren selectie van een CMS hoeft uit te voeren.

De mogelijkheden zijn o.a.

  1. Prototype binnen 3 tot 8 dagen
  2. Webmaster coaching
  3. Projectmanagement (opstart CMS, implementatie CMS)
  4. Training webmaster

In de praktijk komt het erop neer dat de gebruikers met het systeem dienen te werken. Door een volledig werkend en functioneel testsysteem op te zetten, gaat dit proces leven en wordt het pakket van eisen helder en kan men deze beter sturen. Een onmogelijke eis resulteert vaak in onnodig hoge kosten (van het standaardpakket of het maatwerk).

Prototype CMS

Wij kunnen een redelijk geavanceerd doch gebruikersvriendelijk CMS voor u opzetten waarmee uw projectorganisatie of selectiecomité ervaring opdoet. Met de ervaringen die u opdoet kunt u uw pakket van eisen en wensen opstellen of bijstellen en vervolgens overgaan tot een formeel inkooptraject of een (Europese) aanbestedingsprocedure (zie aankoop IT).

In een aantal situaties zult u voldoende functionaliteit aantreffen in onze prototype CMS en. Hiermee kunt u veel kosten besparen.

Heeft u interesse in de opzet van een volledig functioneel Content Management Systeem? Neem contact met ons op voor een voorstel. De kosten van deze test zullen u aangenaam verrassen.