Abraxax_logo_s150
Ga naar onze winkel

WebShop

Zoeken in Website

Contact

Contactformulier

Stuxnet Worm
\Home \Artikelen \Q-Z \Stuxnet Worm

Hoofdmenu:

Overzicht diensten:

Stuxnet worm doet aanval op Siemens SCADA systemen

Stuxnet malwareStuxnet is een geavanceerde worm die in juni 2010 voor het eerst is opgemerkt door een Russische beveiligingsorganisatie. Reeds geruime tijd bestaat de vrees, en zijn er ook diverse incidenten, waarbij malware (zoals Stuxnet) diep binnendringt in defensiesystemen, energiecentrales en nucleaire centrales. Deze vrees wordt nu waarheid en overtroffen.

SabotageNetClarity, een producent van beveiligingsapparatuur, heeft dit onderwerp prominent op haar website staan. Voor een interview met de directeur van NSA op 60 minute news kijk op: http://www.netclarity.nl/content/toepassingen

Ook is Stuxnet de eerste worm die een PLC rootkit bevat. Een rootkit is een set van tools die toegang verkrijgt op het hoogste administatieve niveau en onzichtbaar is voor normale administrators.

Verspreiding Stuxnet

De Stuxnet worm gedraagt zich vergelijkbaar met ziekten en besmettingen bij de mensen: het zoekt een drager om zijn doelen te bereiken. In dit geval maakt Stuxnet gebruik van USB sticks en Windows systemen die verbonden zijn met een netwerk.

De Stuxnet worm verspreidt zich door misbruik te maken van 3 kwetsbaarheden in Windows. Inmiddels is er eentje gepatched. Het is uniek dat een worm tegelijkertijd gebruik maakt van meerdere kwetsbaarheden waarvoor geen patch aanwezig is (de zogeheten ZERO-DAY MALWARE)

Stuxnet verspreiding in de wereld

Had deze aanval voorkomen kunnen worden?

De aanval had niet voorkomen kunnen worden. De aanval is zo precies en geavanceerd dat hier grote investeringen voor nodig zijn. Wel toont dit aan dat ook de controle systemen van de proces industrie en energiecentrales niet veilig zijn.


Inschijven distributielijsten & wijzigen profiel
Email:

Algemene verkoopvoorwaarden
Disclaimer, E-mail policy, Zoeken in website
BTW / VAT NL8054.470.88.B01, KvK nummer 24268253
 Laatste wijziging 03 April, 2013 © Abraxax bv

Feedback Form