Abraxax_logo_s150
Ga naar onze winkel

WebShop

Zoeken in Website

Contact

Contactformulier

Virtuozzo
\Home \Software \Virtuozzo

Hoofdmenu:

Overzicht diensten:

Virtuozzo - Server virtualisatie voor windows en linux servers

Server virtualisatie is één van de kostenbesparingen die aanzienlijk kunnen bijdragen aan het reduceren van de Total Cost of Ownership (TCO). Naast de bekende virtualisatie marktleider VMware en Microsoft bestaan er nog anderen. Virtuozzo behoort tot de groep van virtualisatie software die kan worden toegepast indien grote aantallen gelijksoortige (standaard) servers ter beschikking moeten worden gesteld. In de markt wordt dit ook Virtual Private Server (VPS) genoemd.

Note: Virtuozzo heet formeel "Parallels Virtuozzo Containers"

Virtual Private Server (VPS) voor linux en Windows

VMware is virtualisatie software die de centrale server componenten (de hardware zoals CPU, Memory, harddisken, e.d.) emuleert. Virtuozzo werk anders en virtualiseert het OS (operating systeem).

Virtuozzo - server virtualisatie

De voordelen van Virtuozzo zijn:

 1. Groot aantal Virtual Private Servers (VPS) op één fysieke server. Dit komt door de lage overhead (circa 1 tot 3 %).
 2. Real time resource control (o.a. Disk, CPU, Memory) van de VPS zonder herconfiguratie en reboot
 3. Helaas, helaas: Geen extra Microsoft licenties nodig voor de VPS, deze maakt gebruik van de host OS licentie (note: Bij VMware dient een separate OS licentie te worden aangekocht voor elke Virtuele machine omdat het Guest OS ook daadwerkelijk geinstalleerd moet worden); Hier heeft Microsoft dus een "stokje" voor gestoken door de licentievoorwaarden subtiel te veranderen zodat toch een licentie aangekocht dient te worden voor elke VPS. Voor een actuele Microsoft licentievoorwaarden wordt verwezen naar de website van Microsoft
 4. Licentie sharing van de host. Software geinstalleerd op de host kan door meerder VPS'en worden gebruikt.
 5. De VPS is schaalbaar tot 16 CPU's en 64Gbyte zonder aanvullende modulen.
 6. Groter bereik mbt de ondersteuning van onderliggende hardware (note: VMware ESX maakt gebruik van een eigen linux OS die alleen VMware goedgekeurde hardware ondersteunt).
 7. Snelle start en stop tijden van de server: 1 tot 3 seconden
 8. Near Zero Downtime bij migratie naar een andere hardware node

Nadelen Virtuzzo:

 1. De basis voor de VPS wordt bepaald door het host systeem (Linux of Windows). Op een Windows host kan geen Linux VPS "draaien" en vice versa
 2. Andere systemen (Novell, DOS, e.d.) worden niet ondersteund.
 3. Draait alleen op Windows 2003 server en Linux (bij Linux diverse varianten)

Toepassingen van Virtuozzo

Kostenreductie hardware en software
Virtuozzo kan worden ingezet in omgevingen waar meerdere gelijksoortige servers noodzakelijk zijn maar men de hardware- en softwarekosten wil beperken door server virtualisatie.

Near Zero Downtime bij server migratie
Server virtualisatie zorgt ervoor dat een virtuele server snel kan worden verplaatst naar een andere fysieke server. Bij virtuozzo kan een virtuele server naar een andere fysieke virtuozzo node worden verplaatst zonder de virtuele server te stoppen en te starten. In de praktijk zal de virtuele server circa 3 tot 15 seconden niet bereikbaar zijn. Dit is near zero down time. In de toekomstige releases van virtuozzo zal zero downtime mogelijk zijn bij de migratie van een virtuele server naar een andere fysieke virtuozzo node.

Reductie kosten van patch management
Door de architectuur van Virtuozzo is het mogelijk om een groot aantal virtuele servers met een aantal muis kliks te patchen (zowel OS als applicaties). ZIe ook het artikel over Patch Management.

Selfservice beheer server
Uitlevering van standaard servers met vaste specificaties en grenzen. Een nieuwe VPS wordt opgezet binnen enkele minuten. Een ontwikkelaar of afdeling die een server nodig heeft kan direct over een server beschikken zonder de overhead van aankoop, installatie en configuratie van een server. Via het beheerpanel kan heeft de gebruiker volledige controle over: backup, restore, stop en start van de server zonder interventie van de IT afdeling.

Windows 2003 migratie
Indien servers zoals windows 2000, windows NT4 e.d. gemigreerd moeten worden naar windows 2003, dan is de toepassing van server virtualisatie erg interessant.

Beheertools Virtuozzo Virtual Private Server

Het beheer van een groot aantal virtuele servers wordt verder ondersteund door:

 1. Administrators - Parallels Management Console (PMC),
 2. Container users - Parallels Power Panel (PPP) en
 3. Parallels Infrastructure Manager (PIM). PIM is een add on waarbij de administrator via het web de Virtuozzo Nodes (Hardware Nodes) kan managen.

Server migratie - physical to virtual (P2V)

In de wereld van virtualisatie wordt vaak gesproken over physical to virtual. Dit betreft de conversie van een server met dedicated hardware naar een server met shared hardware en software, de virtuele server. Net zoals de anderen op deze markt heeft Virtuozzo ook een P2V conversie tool beschikbaar waarmee men snel servers kan omzetten naar een virtuele server zonder een rebuild te doen van de server.

Meer informatie over Virtuozzo

Aanvullende informatie omtrent Virtuozzo is te vinden op de website van de fabrikant van Virtuozzo: Parallels of de website www.virtuozzo.com

Evaluatie versie van Virtuozzo

U kunt bij ons een 30 dagen versie van Virtuozzo (linux of Windows) verkrijgen. Ga hiervoor naar de downloadpagina

Direct bestellen

Virtuozzo is direct on-line te bestellen. Of vraag een offerte aan via ons contactformulier.


Inschijven distributielijsten & wijzigen profiel
Email:

Algemene verkoopvoorwaarden
Disclaimer, E-mail policy, Zoeken in website
BTW / VAT NL8054.470.88.B01, KvK nummer 24268253
 Laatste wijziging 03 April, 2013 © Abraxax bv

Feedback Form