Applicatie performance problemen

De performance van applicaties

Met name bij remote gebruik (o.a. mobiele gebruikers, thuisgebruikers en gebruikers van andere vestigingen) kunnen diverse applicatie performance problemen ontstaan. Voor de gebruiker maakt het niet uit: "het systeem is traag" of "het netwerk is traag"

Vaak blijkt het moeilijk om garanties af te geven voor de performance, de responsetijden en de beschikbaarheid van applicaties. Het IT landschap is ook complexer doordat er diverse partijen betrokken zijn en een gedeelte beheren. Zij zeggen dan dat hun gedeelte goed is met als gevolg de problemen blijven bestaan.

Abraxax biedt hier een aantal monitor oplossingen die binnen enkele dagen zijn te realiseren.

Gebruikersperceptie applicatie performance

Niet alleen de performance van applicaties bepaalt de gebruikers perceptie (End User Perception Monitoring) van de performance. De uiteindelijke performance wordt bepaald door een groot aantal "ICT [zie ook: End User monitoring - een glazen bol?]  bouwsten" zoals:

 1. Applicatie(s), Tier 3 en Tier N
 2. Database(s)Applicatie Performance Problemen, monitoring is een noodzaak
 3. Netwerk(en) en al hun componenten
 4. PC en PC drivers
 5. De beschikbare bandbreedte (LAN, WAN, WIFI)
 6. Aantal gebruikers
 7. Andere verkeersstromen (back-up, FTP, P2P, VoIP e.d.)
 8. Netwerkcomponenten zoals proxies, loadbalancers en firewalls.
 9. Browsers en gebruikte plug-ins
 10. Application brokers

Dit zijn globaal de onderdelen die de uiteindelijke performance bepalen. Deze categorieën kunnen echter verder worden onderverdeeld.

Als al deze ICT componenten goed werken, wil het nog niet zeggen dat de eindgebruiker kan werken en een goede performance heeft. End-to-End monitoring (en End User Perception Monitoring) is hierbij van groot belang om veranderingen in de gebruikersperceptie (en de keten) snel zichtbaar te maken. Als de telefoon gaat bent u eigenlijk al te laat.

Gerelateerde artikelen

 1. User Transaction Monitoring
 2. Website Monitoring

Binnenkort meer over Applicatie Performance Problemen en Applicatie Response Monitoring als indicator voor (opkomende) problemen.

Onderzoek Applicatie Performance Problemen

De meeste organisaties hebben geen kostbare End-2-End monitoring systemen met uitgebreide packet analyzers en een aantal slimme consultants (of medewerkers). Het management denkt vaak dat een applicatie performance probleem snel kan worden gevonden en verholpen door een vinkje aan of uit te zetten. Helaas komt dit maar zelden voor. De methode die kan worden gevolgd is die van uitsluitingen in combinatie met een gerichte analyse (duurmeting) van een potentieel probleem gebied.

Voordelen goede monitoring

Enkele voordelen van een goede monitoring van applicaties zij:

01. Geen stopwatch metingen die slechts een momentopname is. Het zijn metingen die voortdurend plaatsvinden.
02. Geeft direct inzage of er een lokaal of remote een probleem is.
03. Mogelijkheden om dieper te kijken (is het netwerk, applicatie, server, database, enz.).
04. Er is een break down van vertragingen waarmee veranderingen in de infrastructuur direct zichtbaar zijn. Denk hierbij aan veranderingen in applicaties, firewalls settings, verandering netwerk of problemen bij de SaaS leverancier.
05. De emotie wordt weggenomen (er zijn nu onderliggende metingen en feiten)
06. Performance impact van een migratie is nu te voorspellen (denk aan migraties van Thick Client naar Thin Client, migratie naar cloud zoals Office365 en meer).

Belangrijke opmerkingen

01. End User Experience Monitoring is complementair aan element monitoring.
02. End User Experience Monitoring is een top-down benadering.
03. Element monitoring is een bottom-up methode.

Oplossingen Applicatie Performance Problemen

Heeft u Applicatie Performance Problemen? Neem dan contact met ons om de (on)mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen u meestal ook een oplossing bieden waarbij wij dit ook direct laten zien.