Citrix Performance Problemen

Citrix Performance ProblemenCitrix Performance Problemen in een notedop: Citrix biedt een centrale oplossing voor het gebruik van desktop applicaties waarbij de applicaties op een centrale server worden geplaatst. Op de desktop vindt geen applicatie-installatie plaats. De gebruikers "praten" met de centrale server waarbij de schermen en toetsaanslagen worden overgestuurd. Het protocol wat Citrix gebruikt is het ICA protocol.

WAN: Zodra er beperkte bandbreedte aanwezig is, kunnen de Citrix gebruikers problemen ondervinden omdat de bandbreedte tussen de gebruiker en de centrale server ook door andere applicaties en systemen wordt gebruikt. Naarmate er meer knooppunten tussen de server en de gebruiker zitten, zal de kans toenemen dat andere applicaties het Citrix verkeer zullen hinderen. Het gevolg is: Citrix performance problemen.

LAN: Ook binnen een LAN omgeving kunnen er problemen zijn. Problemen kunnen er langzaam insluipen of deze zijn het gevolg van wijzigingen. Zonder permanente monitoring wordt het altijd een analyse waarbij achteraf de monitoring wordt geinstalleerd voor (tijdelijke) analyse.

Analyse: Citrix performance problemen kunnen hardnekkig zijn omdat zelfs een kleine IT omgeving al vrij complex kan zijn met vele variabelen. Om de beginnen de centrale Citrix servers kunnen overbelast zijn (afhankelijk van applicaties en simultaan gebruik). Vaak worden de Citrix servers in een farm gezet waarbij als vuistregel geldt: maximaal 20 gebruikers per server. Monitoring wordt in stapjes aangebracht waarbij dan de geconstateerde fouten langzaam worden verwijderd.

Veel voorkomende Citrix Performance Problemen

Veel voorkomende problemen zijn onder andere: sessies die worden verbroken of dat het typen van tekens niet direct wordt weergegeven op de gebruikersterminal.

Citrix Performance Problemen - slow downTransparantie en zichtbaarheid

Problemen blijven hardnekkig omdat niet de juiste monitoring tools aanwezig zijn om licht te werpen op de problemen. Problemen blijven hierdoor lang hangen en de IT afdeling heeft het al zo druk. 

Zichtbaarheid is nodig voor de servers, gebruikers en gekoppelde systemen zoals VMware, Storage, geheugen en meer.

Basis zichtbaarheid kan worden verkregen door een aantal eenvoudige tools (soms gratis / open source). De geavanceerde tools zijn altijd betaald.

Voor een goede performance is het noodzakelijk dat deze continue wordt bewaakt zodat elke wijziging (of upgrade) direct is te beoordelen.

 

Vergroten van de bandbreedte is niet de oplossing

Vaak wordt bij een performance probleem de eenvoudigste oplossing genomen: gewoon meer capaciteit er tegenaan gooien.

Meer capaciteit is niet een oplossing doch slechts een tijdelijke kleine verbetering. De hoofdpijn (uw probleem) komt echter terug:

 1. in de vorm van een contract met de leverancier voor een vaste periode (ten minste één jaar of langer). U krijgt hierdoor hogere operationele kosten
 2. gebruikers zien slechts een beperkte verbetering, deze neemt snel af

Quality of Service - het bieden van performance garanties

WAN: Er is slechts één oplossing waarbij men het netwerkverkeer kan regelen en dat is implementatie van Quality of Service (QoS). De implementatie hiervan is een vak apart. In de regel is er geen generieke oplossing voor een enterprise ICT infrastructuur. Vergelijk dit probleem met het regelen van het verkeer in Nederland.

Om het verkeer te regelen heeft de overheid een scala aan middelen die worden toegepast afhankelijk van de situatie:

 1. Extra capaciteit: nieuwe (of verbreding van) autowegen, autosnelwegen
 2. Klaverblad, TurbineKnoopPunt, WindMolenKnoopPunt, SterKnoopPunt, KlaverTurbine enz.
 3. U kent ze wel: Prins Claus Plein, Klein Kolder Plein, OudenRijn, e.d.
 4. Rotonde
 5. Bus- en vrachtwagenstroken
 6. Stoplichten
 7. Drempels
 8. Verkeersborden
 9. Druppelaars
 10. Snelheidsregulering via signalering
 11. Omleidingen
 12. Politieagenten
 13. Eénrichtingsverkeer
 14. Interventie en escalatie

Ook bij het regelen van verkeer binnen ICT netwerkinfrastructuren zal men een set van maatregelen en systemen moeten gaan toepassen om de netwerk performance in goede banen te leiden.

De oplossing van uw Citrix performance probleem is dichtbij

Neem contact met ons op als u performance problemen ondervindt met uw Citrix applicaties en op zoek bent naar goede monitoring voor Citrix omgevingen.

Tags: