Cloud Monitoring

Als u applicaties in de Cloud heeft, dan wilt u ook de performance van deze applicaties in de Cloud bewaken en monitoren.

Applicatie performance monitoring van applicaties in de Cloud (public or private)

De mogelijkheden van Cloud monitoring met tools

Er zijn een aantal opties om cloud applicaties te bewaken:

 1. Via gekochte monitoring tools die geïnstalleerd worden op eigen systemen.
 2. Via eigen scripts.
 3. Via een SaaS dienst (Monitoring van Cloud Applicaties via een Cloud Monitoring Tool).

Drie varianten van Cloud

Er zijn drie varianten van Cloud Monitoring. Dit zijn:

 1. U heeft een Cloud applicatie (private Cloud) en kunt alleen op applicatie niveau aanpassingen doen (applicatie draait in een datacenter bij derden).
 2. U heeft een Cloud applicatie en heeft volledige controle over de Applicatie en het systeem waar het op gehost is (Housing in een datacenter).
 3. U maakt gebruik van een Public Cloud applicatie (hierover heeft u geen controle). Voorbeelden hiervan zijn o.a. SalesForce, NetSuite.

Parameters van applicatie performance in de Cloud

Gebruikers willen maar een paar zaken weten over de applicatie performance. Dat zijn:

 1. Beschikbaarheid
 2. Performance
 3. Response tijden

De beheerders en managers willen meer weten. Dit is voornamelijk gerelateerd aan de vraag: Als  er problelmen zijn, ligt het dan bij ons of aan de Cloudprovider? Om hier antwoordt op te geven moeten de transacties uit elkaar worden gehaald zodat inzage wordt verkregen in:

 1. Applicatie response tijden.
 2. Netwerk responsetijden.
 3. Trends 

Abraxax heeft een aantal Cloud Monitoring tools in portfolio om de performance van de applicaties te bewaken en op te nemen in een management dashboard.

Trends en toekomst

De cloud monitoring markt zit nu nog vol startende nice players en bestaande gevestigde partijen zoals IBM, CA, BMC en HP. Abraxax verwacht dat Google op een gegeven moment opduikt en zijn technieken van webmonitoring en cloud applicaties ten gelde maakt. Voor een periode van 3 tot 5 jaar zullen nieuwe leveranciers ontstaan en opgekocht worden door de grotere. Op een gegeven moment komt hier ook een zogeheten "Shake Out".

Heeft u nu Monitoring tools nodig?

Neem contact met ons op voor meer informatie.