Cybercrimelen jagen op medische dossiers

Cybercriminelen jagen op meische dossiers

In de telegraaf van vandaag  6 augustus 2014 (het financiële gedeelte DFT) wordt melding gemaakt dat criminele bendes jagen op medische dossiers en dat bestuurders (zie note 1 van Abraxax) volgens PricewaterhouseCoupers (PwC) maar geen gevoel voor ICT en de digitale gevaren krijgen, terwijl cybercriminelen zich verregaand professionaliseren. Een medisch dossier levert op de zwarte markt soms 20 dollar op. Dit is 10 keer meer dan creditcard gegevens terwijl medische dossiers eenvoudiger zijn te bereiken.
 
In het bericht wordt geen melding gemaakt van wie er betaalt voor deze gegevens. Het is natuurlijk interessant om te weten welke partijen er belang bij hebben die aan het eind van deze criminele (voedsel)ketens zitten. Zelfs onze oude detective Colombo (misschien kent u hem nog, de man met de eeuwige regenjas en onzichtbare vrouw) zocht dit tot op de bodem uit. Binnen de politiebegrippen heet dit: zoek naar het motief. Dit is natuurlijk een kostbare en rigoureuze aanpak. Internationaal forensisch onderzoek met de bekende term: follow the money.
 
Het alternatief: incidenten worden niet bekend gemaakt zodat er geen hoofdpijngevolgen komen. Dit is vergelijkbaar met de PARAcetaMOL methode: Ik zit grotendeels onder de grond en heb nooit hoofdpijn. Wanneer moet je naar een sterkere oplossing (suppressie)? Als de dosering niet meer helpt, deze wordt overschreden of de bijwerkingen van de medicatie het probleem overtreffen.
 
Ook hier is meten essentieel. Meten is immers weten en hierop kun je sturen.
 
Note 1: Bestuurders hebben natuurlijk veel meer aan hun hoofd in het huidige politieke en financiële klimaat van o.a. bezuinigingen, schaalvergroting en consolidaties. De theorie en praktijk van ICT beveiliging is veel te complex en kostbaar zonder aantoonbaar rendement. Het management riskeert liever een boete dan dat hier geld wordt geinvesteerd zonder enkele garantie.
 
PS: De kant van het slachtoffer wordt overigens helemaal niet belicht in het artikel van de telegraaf.