Gespreksopname telefoon

Gespreksopname telefoon, callrecording, call monitoring en opname telefoongesprekken

Gespreksopname telefoonGespreksopname vormt voor tal van organisaties een uitkomst bij controle en bewijslast van telefonische afspraken. Een mondelinge afspraak is immers bindend. Indien men terug komt op de afspraak dan staat u erg sterk als u een opname heeft van het gesprek. Ook in het kader van kwaliteitverbetering kunnen telefoongesprekken structureel of incidenteel worden opgenomen.

Andere toepassingen zijn:

 1. Calamiteiten (zie artikel disaster recovery)
 2. Beperking aanspakelijkheid
 3. Transacties
 4. Politie / Justitie / Brandweer
 5. Meldkamers

Gespreksopname van klein tot groot

De telefoon gespreksopname apparatuur is er in verschillende vormen. Er zijn mobiele units die u mee kunt nemen. Deze klikt u eenvoudig over een telefoonlijn zonder de verbinding te verbreken, u kunt vervolgens starten met de opname.

De iets grotere zijn units die u koppelt aan uw PC. Deze maken het mogelijk om elk gesprek op te nemen zodra een gesprek tot stand komt.

U kunt ook gebruik maken van een telefoontoestel waar de opname apparatuur mee is geintegreerd. Deze bieden zelfs de mogelijkheid op de gesprekken op CD te branden.

De professionele units (meerdere lijnen) starten veelal bij 4 kanalen. Zij onderscheiden zich door goede beheersoftware, beveiliging en schaalbaarheid. In principe tot meer dan 1000 kanalen.

Opslaan en terugvinden van telefoongesprekken

Heeft u een groot aantal telefoongesprekken dat simultaan opgenomen dient te worden, dan heeft u speciale (professionele) apparatuur nodig. Naast de opslag van de telefoongesprekken is het belangrijk dat u de gesprekken eenvoudig kunt terugvinden op basis van een aantal kenmerken. Hierbij kunt u o.a. denken aan: datum, tijd, telefoonnummer (de beller), gespreksduur en telefoonnummer van doorschakeling. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden waarop u slim kunt terugzoeken en gesprekken kunt groeperen.

Configuratie van gespreksopname apparatuur

Het type systeem dat u nodig heeft hangt af van uw huidige telefooninfrastructuur, gewenste opslagcapaciteit en het aantal kanalen. Daarnaast is het belangrijk hoe de koppeling tot stand komt: via een analoge lijn, ISDN (BRI, PRI) of VoIP. Het kan ook zijn dut u een mix heeft van verschillende lijnen. Deze lijnen zijn er overigens in verschillende smaken(capaciteiten). Een goede keuze hangt dus ook samen met uw toekomstverwachtingen.

Opslag en archivering van telefoongesprekken

De opslag en archivering van telefoongesprekken is een belangrijke parameter bij de keuze van de juiste apparatuur. Maakt u gebruik van een harddisk, CD-ROM, DVD, Tape of DAT? Het zal u duidelijk zijn dat de digitale opslag en bewerking hier een sleutelpositie inneemt.

Privacy bescherming en beveiliging

In een aantal situaties dienen de gespreken opgenomen te worden met aanvullende eisen en wensen. Een van deze eisen is: alleen geauthoriseerde mensen kunnen de gesprekken via speciale toegangsmechanismen beluisteren. De gesprekken dienen volledig versleuteld (encrypted) te worden opgeslagen. De techniek biedt hier ook uitkomst met verschillende vormen van beveiliging.

Techniek telefoongespreksopname

In principe zijn er twee soorten van gespreksopname apparatuur die meerdere telefoongesprekken simultaan kunnen opnemen. De eerste soort betreft een "boxed product". Alles is inclusief, aansluiten en configureren.

De tweede mogelijkheid is een systeem op basis van een standaard of industriële PC. Deze wordt dan voorzien van speciale interfacekaarten en software. [Server gespreksopname]

De smaken van de interfacekaarten zijn:

 • Analoog (infratructuurzijde)
 • Analoog (toestelzijde)
 • Digitaal (ISDN-2)
 • Digitaal (ISDN-30)
 • Digitaal (toestelzijde)
 • VoIP

Naast bovenstaande mogelijkheden biedt IP telefonie (VOIP) interessante aanknopingspunten voor transport, opslag en archivering van gesproken berichten. Een aantal VoIP telefooncentrales biedt standaard gespreksopname.

Meer weten over gespreksopname apparatuur of aankoop?

Neem contact met ons op voor meer informatie of aankoop.

Tags: