High Frequency Trading aka HFT

High Frequency Trading of afgekort HFT is volledig legaal maar het is een bijzonder speelveld van legale skimming op de financiële markten.

Artikel rewrite (op 29 dec 2018 van 14 Aug 2014) met de titel: Grootschalige fraude in het financiële systeem - helemaal legaal

Kleine en grote (institutionele) investeerders verliezen continue veel geld op de beurs doordat transacties worden geskimmed en gemanipuleerd. Hoe is dit mogelijk? Dit wordt gedaan door partijen die de beschikking hebben over snelle computers en snelle (kortere glasvezel)verbindingen. Zij handelen door heel veel transacties net even sneller te doen. Hierdoor kan de prijs worden gemanipuleerd in het voordeel van deze partijen.  

High Frequecy Trading maakt gebruik van snelle verbindingen, big data, mathematische modellen, Quants, nieuws en veel meer om een schaduw prijs op te geven van de echte prijs. De echte prijs is alleen beschikbaar voor de ingewijden die voldoende middelen hebben om toegang te krijgen en houden tot deze informatie. Voor de investeerders aan de onderste regionen is een schaduwprijs beschikbaar met een vertraging. 

Dat het heel erg lucratief is voor deze fraudeurs wordt verder toegelicht in het YouTube filmpje. Een glasvezelkabeltje leggen van 300 Miljoen US$ is slechts een kleine investering om veel grotere winsten te kunnen realiseren.

Het oude filmpje is blijkbaar verwijdeerd omdat het account is opgeheven van de persoon die dit beschikbaar had gesteld. (er wordt een nieuwe gezocht).

High Frequency Trading is legaal

Het goede nieuws voor de grote fraudeurs: Het is volledig legaal !!

Als u denkt, dat u niet wordt getroffen door deze fraude, dan heeft u het volledig mis. Uw pensioenfonds belegt op de beurs en verliest geld (een fondsbeheerder zegt dat hij 1% van de totale fondswaarde per jaar verliest). Hierdoor valt uw pensioen lager uit of moet u meer premie betalen.

Kleine fraudeurs die de kennis hebben en zelfs betere IT middelen, worden geboycot.

HFT en relatie met ICT

Een systeem dat gebouwd is zonder architectuur (onderhoud, planning, herstructurering) en dat inmiddels zo complex is geworden dat er veel academische mensen nodig zijn (ingehuurd door grote partijen) om voordeeltjes te halen uit dit ondoorzichtige systeem. Dit systeem is gevoelig voor fraude, manipulatie en is per definitie instabiel. 

Binnenkort meer over fraude, manipulatie van financiële systemen. Dit soort fraude is de meest lucratieve want de pakkans is nul omdat het niet of moeilijk te detecteren is en het is bovendien volledig legaal.

Links

  1. The guardian (Michael Lewis, Flash Boys)