iSCSI

ISCSI of IP SAN vervangt Fibre Channel SAN?

[update: 7 april 2013: Dit oude artikel op onze website (van 2006) heeft aangetoond dat iSCSI de Fibre Channel SAN heeft ingehaald. Inmiddels zijn de  disken zo goedkoop geworden en snelheden opgevoerd met 10G dedicated Ehternet verbindingen dat de noodzaak voor een Fibre Channel SAN als sneeuw voor de zon is verdwenen. We krijgen nu vervangingstrajecten van storage, de zogeheten storarge migraties. Hierbij is het belangrijk om een minimale downtime na te streven. Binnenkort meer over Storage Migratie, Storage Monitoring en Off The Shelf Techhnology Storage van 2 tot 250 TerraByte en meer]

SCSI (Small Computer System Interface) is bekend als standaardtechnologie die een harddisk en andere randapparatuur direct verbindt met computers. Deze technologie valt onder de categorie Direct Attached Storage (DAS). Inmiddels is de betrouwbaarheid en capaciteit van netwerken dusdanig dat de disken ook ergens anders kunnen worden geplaatst (niet direct aan de computer met een korte kabel). ISCSI (Internet Small Computer Systems Interface) doet dit via een IP netwerkverbinding. In feite is iSCSI een verlengkabel voor SCSI. Een andere benaming voor iSCSI is IP SAN. De tegenhanger in deze technologie is Fiber Channel SAN. Fibre Channel was de eerste SAN technologie.

Storage Area Network (SAN)

Een Storage Area Network (SAN) is een centralisatie van de beschikbare opslagmedia (harddisks) van servers. Door deze centralisatie kan men de problematiek van de groeiende opslag beter controleren. De problemen van DAS storage zijn:

 1. Tape backup
 2. Restore
 3. Beschikbaarheid (RAID configuraties, harddisk crash)
 4. Data mirroring
 5. Schaalbaarheid (uitbreiding)
 6. Disaster Recovery
 7. Kritieke applicaties zijn kwetsbaar

Heeft men veel servers en opslag dan zullen de beheerkosten exponentieel toenemen. Toepassing van SAN technologie helpt bij het beheersbaar houden / maken van de groeiende hoeveelheid data.

Applicatie beschikbaarheid

Applicatie beschikbaarheid is de hoogste prioriteit binnen gedistribueerde netwerken. Server failover en clustering worden inmiddels breed toegepast als componenen in de architectuur van hoge beschikbaarheid. Andere componenten binnen de architectuur van hoge beschikbaarheid zijn:

 1. hoge performance
 2. toegang
 3. data protectie
 4. disaster tolerantie

SCSI en iSCSI (IP SAN)

ISCSI verstuurt SCSI-commando's over IP-netwerken. De technologie kan worden gebruikt bij de opzet van IP-gebaseerde SANs en brengt op die manier een snelle, betaalbare en lange-afstands storageoplossing.

ISCSI wordt beschouwd als de technologie die de beperkingen van Fibre Channel opheft. Het theoretische bereik van Fibre Channel is 10 kilometer, maar sommige links kunnen beperkt zijn tot 250 à 500 meter. Grote ondernemingen zijn steeds meer geneigd om hun Storage Area Networks (SAN) te installeren op een grotere afstand van het LAN om redundantie te voorzien in het kader van disaster recovery planning. Fibre Channel wordt als disaster recovery oplossing erg kostbaar.

iSCSI is een standaard

ISCSI is officieel erkend door de Internet Engineering Task Force (IETF) als standaard. Door deze status zal de iSCSI technologie sneller geaccepteerd worden door de storage-markt.

Binnenkort meer onderwerpen over shared storage en iSCSI

 1. De verschillende technologiën
 2. De kosten van een SAN
 3. Criteria voor aankoop
 4. Relatie met disaster recovery
 5. Relatie met server virtualisatie
 6. SAN leveranciers
 7. Relatie met TCO
 8. De ontwikkeling van Fiber Channel en iSCSI
 9. Windows Clustering en Shared Storage SAN
 10. Fibre Channel- Arbitrated Loop (FC-AL)
 11. De toekomst van geautomatiseerde SAN's

Gerelateerde artikelen

Enterprise NAS systeem van HP is ruim 100% duurder dan vergelijkbare NAS systemen.

Diensten Abraxax mbt SAN en iSCSI

Abraxax biedt organisaties diverse oplossingen op het gebied van dataopslag waarbij een zeer competief kostenplaatje wordt gepresenteerd. Dit kostenplaatje kan oplopen tot slechts 10-20% van de oplossingen die worden aangeboden door marktleiders in dataopslag.

Uitgangspunten hierbij zijn:

 1. Open architectuur (o.a. server hardware, OS, netwerk)
 2. IP architectuur met iSCSI, NAS
 3. Best of breed producten
 4. Schaalbaar
 5. Uitbreidbaar
 6. Behoud van investeringen
 7. Disaster recovery en business contingency planning
 8. Hoge beschikbaarheid

Neem contact met ons op voor nadere informatie.

Tags: