Netwerkmonitoring tools

Netwerkmonitoring bestaat uit een groot aantal delen. Indien u netwerkmonitoring tools zoekt, dan is het verstandig te weten wat de mogelijkheden van deze tools zijn. Verder dient u zeker te kijken naar de onmogelijkheden. Veel netwerkmonitoring tools hebben hun beperkingen.

Beperkingen netwerkmonitoring tools

Netwerkmonitoring toolsDeze beperkingen zitten voornamelijk in: schaalbaarheid, gebruikersgemak, distributed (implementatie), rapportages, historische opslag en de licentiestructuur.
Typische netwerkmonitoring deelgebieden zijn: PING / ICMP, SNMP, Syslog, Netflow, DPI, NBAR en packet capture. 

Enkele punten van aandacht zijn onder andere: wordt er historische data opgeslagen, zo ja in welke database. 

Een bijzonder sterke eigenschap die aanwezig zou moeten zijn betreft template en policy gedreven implementatie en wijzigingen. Zelfs bij enterprise tools lijkt het vaak dat je terug gaat naar het stenen tijdperk omdat alle apparatuur handmatig moet worden ingevoerd. 

Netwerkmonitoring tools van goedkoop naar de duurdere

De goedkoopste netwerkmonitoring tools doen PING en een basis SNMP. De duurdere gaan naar NetFlow, DPI en packet capture.
Belangrijk is te weten dat er geen één tool is die alles kan. Er zijn leveranciers die een groot gedeelte onder één noemer (brand name) kunnen plaatsen maar ook hier zijn beperkingen en instinkertjes die je van tevoren echt moet weten. Meestal kom je pas achter de beperkingen als je er al diep in zit.Wilt u een overzicht van netwerk monitoring tools <klik hier>.

De ondoorzichtigheid van netwerkmonitoring tools

De juiste netwerkmonitoring tool kan een ware zoektocht zijn. Soms is het verstandig om éérst met een eenvoudige tool te starten en hierbij ervaringen op te doen. Hiermee wordt het monitoringvlekkenplan duidelijk. Wat wil ik wel wat niet en wat heb ik nodig in de toekomst?

Er zijn ruim 500 tools op het gebied van netwerkmonitoring. Uiteenlopend van simpel tot zeer uitgebreid (framework tools). Ook zijn er open source tools die wel een haakje hebben naar betaalde versies.

Gerelateerde onderwerpen

Schrijf in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van netwerkmonitoring tools en hun (on)mogelijkheden.

Snel starten met lage kosten?

Neem contact met ons op om uw eisen en wensten te bespreken. Zodat u hierna snel kunt starten.