SolarWinds

Abraxax verzorgt de implementatie van alle SolarWinds software. Wij doen dit sinds 2001.

Authorized SolarWinds Partner ResellerSolarWinds vormt slechts één van de leverancies in ons portfolio op het gebied van netwerk monitoring en netwerk management. Omdat wij meerdere producten in portfolio hebben kunnen we u goed adviseren omtrent de optimale prijs & kwaliteit die past voor uw organisatie. De (lage) instap van SolarWinds begint bij circa 2.200 euro en dit kan oplopen tot ver boven de 200.000 euro (dit zijn dan meerdere licenties en bredere monitoring). De kosten lopen dan verder op omdat u meerdere Windows servers nodig heeft en een SQL Cluster.

 1. Woord vooraf, wat u dient te weten!
 2. De PC toolset
 3. Orion NPM (web based network and system monitoring)
 4. Netwerk Configuration Managment (NCM)
 5. Services and Application Monitoring (SAM)
 6. SolarWinds Evaluatie, Consultancy en Ondersteuning
 7. Uitbreidingen voor SolarWinds

U dient uw modulen en licenties goed af te stemmen op uw behoeften (en het groeipad). Abraxax biedt een aantal bijzondere aanvullingen op SolarWinds waardoor uw montoring uitstijgt boven die van de standaard monitoring tools. Hierbij valt te denken aan integratie met CMDB, volledige documentatie en drill down mogelijkheden met MS Visio. Automatische generatie van Visio tekeningen. Een aanpassing van honderden tekeningen in een paar minuten.

Belangrijkste tip die we u kunnen geven: Neem contact met ons op voor een goed advies. Dit advies is geheel vrijblijvend en u bespaart er waarschijnlijk meer mee dan u denkt. Wij adviseren regelmatig klanten om naar een ander product te kijken of een optimale mix te maken van wat wij noemen: Best of breed tooling combination.

Ondanks de soms hogere aanschafkosten van de software voor het middensegment is SolarWinds een van de weinige leveranciers die een groot aantal management en monitoring producten biedt in het segment 200 tot 10.000 werkplekken.

01. Woord vooraf: Wat u dient te weten!

SolarWinds is niet het goedkoopste product
SolarWinds is sinds een aantal jaar bezig zijn prijzen te verhogen (dit noemen wij prijs / value balancering) waarbij de jaarlijkse onderhoudskosten flink op kunnen lopen. Voor organisaties die deze budgetten niet (meer) hebben heeft Abraxax een aantal goede alternatieven. Vaak is de instap bij SolarWinds "laag" maar indien u wilt uitbreiden, dan kunt u tegen hoge kosten aanlopen.
Bij grotere installaties (met uitgebreide functionaliteit) loopt men vaak tegen schaalbaarheidsproblemen en performanceproblemen aan. Ook hier heeft Abraxax alternatieven in portfolio die schaalbaar zijn tot hele grote omgevingen (doelgroepen zijn o.a. Telco's, MSP, Datacenter hosting providers, grote internationale bedrijven). Neem contact met ons op voor de juiste management tools voor uw organisatie.
 
Laat u vooraf dus goed informeren voordat u een beslissing neemt.
 
Ondanks de prijzen blijft SolarWinds toch een zeer interessante kandidaat in het selectietraject van Netwerk en Systeem Monitoring tools. De kracht is de eenvoud van installatie (bij een schoon systeem). Verder maakt het deel uit van onze filosofie omtrent de door ons aangeboden oplossingen: Installatie, basisconfiguratie met zichtbare resultaten binnen 2 dagen.

Er zijn ruim 20 producten (SolarWinds koopt regelmatig andere partijen op):

 1. De PC toolsets voor diagnose en analyse.
 2. Multi-user, webbased enterprise monitoring met Orion (NPM) en aantvullende modulen zoals NetFlow
 3. Configuratie- en change management met NCM
 4. Application en Server Management (Nu de Services en Application Monitoring module genoemd)
 5. Event Log Management (Log en Event Manager genoemd)
 6. Virtualisatie Management / Monitoring
 7. Storage Management / Monitoring
 8. Entry level tools zoals ipMonitor (Quality Assurance testen, server en services monitoring, Service Level monitoring), dit product staat niet meer op de website van SolarWinds
 9. NetWork Topology Mapper.
 10. User and Device Tracker (UDT)
 11. NetFlow (Netflow Traffic Analyzer)
 12. IP Address Management (IPAM)
 13. VoIP and Network Quality Management (OP SLA)
 14. Web Performance Monitor (WPM)
 15. Kiwi Syslog Server
 16. Database Performance Analyzer
 17. SolarWinds Backup
 18. Patch Manager
 19. Enterprise Operations Console
 20. High Availability engine

02. De PC toolsets (versie 11.x)

De Engineering Editie is de meest verkochte software uit de PC toolset reeks.Deze omvat een set van [Overview Press Awards]  tools zoals: network performance, network discovery (MAC, IP), DNS audit, cable tracer (met switchport mapper), cisco router tools (config download, upload, compare, view/edit), MIB browser tools, fault monitoring, ping and diagnostic tools, security and attack tools, IP adress management tools, wake On LAN, en vele meer. Dit is het Zwitserse officiersmes voor netwerk professionals!

SolarWinds - uitgebreid overzicht van de toolsets

03. Web-enabled Network Performance Monitoring Orion 

Versie 

Orion is de web-enabled monitoring server (op basis van PING, SNMP polling en traps)  die de performance en status van netwerkcomponenten, servers, en pc's bewaakt.  Afhankelijk van de instellingen wordt er een alarm, e-mail of actie gestart.

Dit netwerk management systeem geeft operationele afdelingen en hun klanten inzage in de situatie van netwerknodes en computersystemen (o.a. Windows, Novell, Sun servers en Windows PC werkstations).

Mogelijkheden zijn o.a. SLA rapportages, trendanalyse van CPU, diskspace, geheugen en netwerkverkeer. Alarmering bij [Editors Choice Network Computing] uitval of overschreiding van drempelwaarden. Gebruik en integratie van bestaande netwerktekeningen en diagrammen. Per klantgroep is de interface op maat in te stellen. Geen overbodige informatie en eenvoudig te begrijpen. Schaalbaar van 100 tot ruim 30.000 elementen (wel met extra polling engines). De basis installatie en configuratie doet men in 1 tot 2 dagen.

Kijk op de website van SolarWinds voor een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden in het Engels.

04. NCM (voorheen Cirrus) - netwerk configuratie management

NCM is een multivendor configuratie management tool voor netwerkdevices (switches, routers, AP, Firewalls e.d.). Daarnaast biedt het Intrusion Detection. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor configuratiebeheer:

 1. Automatische back-up van configuraties
 2. Bulk aanpassingen van o.a. security
 3. Upload van nieuwe firmware (IOS e.d.)
 4. Rapportages omtrent configuratie wijzigingen, historisch en wijzigingen t.o.v. basisconfiguratie
 5. Device inventarisatie

Er is een directe import mogelijkheid van Orion Network Performance Monitor, de SolarWinds sonar discovery database en elke CSV text file.

De enterprise versie die webbased (multi-user) is met aanvullende enterprise mogelijkheden. De enterprise versie start vanaf 50 devices.

Een volledig vergelijk vindt men op de website van SolarWinds.

05. Services en Applicatie Monitor (SAM)

Deze module is een port van de opgekochte software ipMonitor. Deze is aangepast en als module beschikbaar gesteld. Een belangrijke functie is WMI polling waarmee Windows servers dieper kunnen worden bekeken. Met NPM is het alleen mogelijk om de Host Resource MIB uit te lezen (mits SNMP is geactiveerd).

De SAM module is behoorlijk uitgebreid en biedt naast agentless ook monitoring met behulp van agents voor zowel Windows and Linux systemen

06. SolarWinds - Evaluatie Consultancy & Ondersteuning

SolarWinds biedt grote voordelen met web-enabled monitoring. Er zijn drie mogelijkheden om dit product (of een aantal producten tegelijk) te evalueren:

 1. Zelf doen (DIY). Download de software en volg de instructies op ons WhitePaper met de Quick Install tips en trucs. 
 2. Wij komen 1 tot 5 dagen bij u langs voor de opzet van een basisconfiguratie en hands-on training.

07. Abraxax uitbreidingen voor SolarWinds

 1. Temperatuur en environmental monitoring.
 2. Remote Power Switch.
 3. Hoge beschikbaarheid (cluster).
 4. SMS Gateway.
 5. CMDB integratie
 6. Visio configuraties

08. Links

Uitgebreide informatie is te vinden op de website van SolarWinds