Vingerafdruk beveiliging

Via een vingerafdruk zijn verschillende objecten te beveiligen. Het verlenen van toegang op basis van een vingerafdruk is veel veiliger dan via een password. Verschillende toepassingen voor het verlenen van toegang zijn mogelijk. Dit zijn:

 1. PC en informatie (media)
 2. Gebouwen en ruimten (normaal met een deur en sleutel of codeslot).
 3. Voertuigen zoals auto's, vrachtauto's, boten, landbouwvoertuigen, tractoren.

Vingerafdruk beveiliging voor PC en portable media

Het beheer van passwords (toegangscodes) en gebruiksnamen vormt één van de aandachtspunten binnen de informatiebeveiliging. Het beheer van user accounts en passwords is zowel een risico als een operationele kostenpost.

Er is een trend in werking gezet waarbij het geheugen van gebruikers en het beheer van passwords niet zo zwaar op de proef wordt gesteld. Bij een juiste toepassing kan dit deel van de informatiebeveiliging op een hoger niveau worden gebracht. Dit is mogelijk door gebruik te maken van herkenning (identificatie) en toegang (authenticatie) via een vingerafdruk. De vingerafdruk is uniek en biedt voldoende mogelijkheden om een gebruiker uniek te identificeren. De vingerafdruk valt onder de categorie biometrische identificatie. Andere vormen van biometrische identificatie zijn de o.a. de IrisScan.

In onze webshop vindt u een aantal producten waarbij biometrische authenticatie voor gebouwtoegangsbeveiliging en tijdsregistratie wordt toegepast.

Windows logon met een vingerafdruk scanner

Microsoft heeft een start gemaakt (weliswaar in de consumentenmarkt) door een muis met een vingerafdruk scanner op de markt te brengen. Er zijn echter andere leveranciers die al langer aan de weg timmeren om vingerafdruk herkenning en toegangsbeveiliging op de markt te brengen. De acceptatie voor een breder publiek is nog beperkt. Microsoft zal deze markt een behoorlijke impuls kunnen gaan geven.

De consumentenversie van Microsoft is een hulpmiddel voor digibeten. Het is tenslotte veiliger dan geen password. De Microsoft versie doet zijn naam "micro" eer aan als het gaat om daadwerkelijke beveiliging voor zakelijke toepassingen . Microsoft geeft echter toe dat de beveiliging niet al te sterk is. Dit product wordt aangeboden als Gadget in de consumentenmarkt. We gaan er voorlopig van uit dat dit een marketing try-out is van Microsoft. In de volgende versies kunnen we een betere beveiliging verwachten.

Apparatuur voor vingerafdruk herkenning

Er zijn diverse uitvoeringen van vingerafdruk scanners op de markt, de belangrijkste op dit moment zijn:

 1. Losse unit aansluitbaar via de USB poort
 2. Een scanner geïntegreerd in de muis
 3. Een scanner geïntegreerd in het toetsenbord
 4. Een vingerafdruk scanner voor de laptop

Beveiliging portable media met een vingerafdruk scanner

Portable media vormt een hoofdstuk apart waar het gaat om beveiliging. Enerzijds biedt het de dieven een eenvoudige toegang tot computers om vervolgens grote hoeveelheden data te kopiëren. Anderzijds bestaat het gevaar van verlies van data. Het opslagmedium: USB stick, USB HardDisk, e.d. raakt zoek of wordt gestolen.

Ook hier zijn nu diverse units op de markt beschikbaar:

 1. USB stick met vingerafdruk scanner en beveiliging
 2. Harddisk met geïntegreerde vingerafdruk scanner

Identificatie en authenticatie - Wie bent u en wat mag u?

De cruciale vraag bij het verlenen van toegang is:

 1. Wie bent u?
 2. Bent u geautoriseerd?
 3. Op basis van welke identificatie-informatie wordt u toegang verleend?

De laatste vraag is een aardige. Vaak wordt u geïdentificeerd door een vraag te stellen die alleen u kan beantwoorden (een password) . Een alternatief is te verifiëren of u iets bezit. Het bezit (vaak een token of een sleutel) wordt gekoppeld aan uw identiteit. Zij kunnen ook worden gecombineerd. Het gebruikersgemak neemt hierdoor echter af. Identificatie via een vingerafdruk biedt meer gebruikersgemak en een betere identificatie.

Een voorbeeld van een token is (was) het kentekenbewijs (eigendomsbewijs) van een auto. Dit betreft een document. Bent u in het bezit, dan bent u automatisch eigenaar.

Kostenreductie & informatiebeveiliging

Binnenkort meer hierover.

Vingerafdrukbeveiliging bij auto's en andere voertuigen

Veel duurdere auto's en voertuigen zijn beveiligd. In de praktijk blijken de criminelen toch slimmer dan men (bij de fabrikant) denkt. Veel van deze zogeheten Klasse 3, 4 en 5 systemen voor auto's zijn gewoon bekend en kunnen eenvoudig worden gedeactiveerd. Het gevolg men kan een sleutel namaken en dit duurt circa 2 minuten. Het kostbare voertuig wordt gestolen. Het is vaak verstandig om een tweede beveiliging in te bouwen naast het alarmsysteem. Een vingerafdrukbeveiliging zorgt ervoor dat er een extra startonderbreking komt die ook de brandstofpomp deactiveerd. Het nadeel van één systeem van één fabrikant is dat de criminelen snel een zwakke plek in de beveiliging weten te vinden en deze dan volledig uitnutten.

Hier heeft Abraxax een aantal passende oplossingen. Neem contact met ons op.

Zakelijke markt en vingerafdruk beveiliging

Abraxax heeft een aantal producten in portfolio waarbij u de toegang tot PC's en LapTops via een vingerafdruk kunt beschermen. De systemen kunnen zowel stand-alone als in een netwerk worden toegepast.