Foutmelding

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 342 van /home/abxcom/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 342 van /home/abxcom/public_html/includes/module.inc).

ICT reorganisatie

De IT of ICT reorganisatie

Als er kosten moeten worden gereduceerd binnen de ICT, dan volgt automatisch een eerste focus op de personele kosten. Deze staan vaak op nummer 1 van het totale ICT budget.

Wij willen alle betrokkenen en slachtoffers van een ICT reorganisatie (in casu, de huidige en toekomstige ervaringsdeskundigen) een warm hart toedragen. Dit doen we door onderstaande illustratie die is verzorgd door Ben van Koten (cartoonist en illustrator).

Situatie periode 2005 t/m 2012

In de periode van 2005 t/m 2012 heeft Abraxax de volgende situaties waargenomen bij klanten:

 1. Outsourcing (communicatie, desktop en server infrastructuur).
 2. Nieuwe management lagen.
 3. Kostenreductie.
 4. Inkrimpen van personele bezetting.
 5. Centralisatie.
 6. Shared Service Center.

Wat in de jaren 90 gold als Total Quality Management, Job enrichment, mensen zijn onze belangrijkste assets e.d. lijkt nu volledig te grabbel gegooid. De gevolgen laten zich raden:

 1. Werknemers krijgen minder middelen voor de uitvoering van hun functie.
 2. Demotivatie politiek wordt toegepast (onzekerheid, onduidelijkheid, relocatie, verhuizing, enz.) om mensen vrijwillig te laten vertrekken. Managers die dit zien aankomen kiezen voortijdig eieren voor hun geld.
 3. De werkdruk neemt toe.
 4. U moet solliciteren naar uw eigen functie of erger: een lagere functie.
 5. De organisatorische en administratieve complexiteit (outsourcing, fusie, overname, insourcing, centralisatie) zet een enorme rem op flexibiliteit, tevredenheid en de motivatie van medewerkers.
 6. Er zijn geen of aanzienlijk minder project budgetten beschikbaar.


De toekomst

Het is niet meer zoals het had kunnen zijn. Het goede nieuws: ICT staat niet op zich. Reorganisaties van ICT afdelingen zijn slechts het topje van de ijsberg van alle wijzigingen die binnen organisaties worden uitgevoerd.

Wij hopen op betere tijden. Wordt vervolgd, . . .