Opleiding Webmaster

De opleiding webmaster gaat in op diverse aspecten. De rol van een webmaster kan sterk uiteenlopen omdat iedere organisatie anders is en een andere invulling geeft aan de opzet en het beheer van een website of intranet. 

Deze cursus of opleiding is geheel op maat waarbij zowel verbreding als verdieping mogelijk wordt. U bepaalt de inhoud. Het kan zijn dat u slechts een dag nodig heeft om specifieke zaken te leren begrijpen en toe te passen. De cursus / opleiding wordt zowel online als off-line gegeven. Ook inhouse voor meerdere cursisten is mogelijk.

Verbreding en verdieping bij opleiding webmaster

Onze opleiding gaat uit van wat u reeds kent en wij passen dit geheel aan zodat u maximaal profijt heeft van deze uitermate praktische opleiding.

Een standaard training of opleiding voor webmasters bestaat dan ook niet. Er worden uiteraard veel trainingen gegeven die zijn gericht op het gebruik van specifieke tools zoals Flash, HomeSite, Dreamweaver of Content Management Systemen (CMS) zoals: Weebly, Joomla, WordPress, Drupal e.d. Een webmaster is echter meer dan iemand die een kunstje heeft geleerd of een tooltje goed kent. Door de modulaire opbouw van de opleiding webmaster is er voor elk niveau webmaster een instapmoment. Abraxax levert maatwerk die aansluit op uw organisatie. In de praktijk blijkt de webmaster vaak een knelpunt te worden bij de publicatie naar het web. Hier geven wij u een aantal handvatten om dit te voorkomen. Een goede webmaster is een duizendpoot die grote waarde heeft voor een organisatie.

Meer weten over een goede aansluiting op uw behoeften (o.a. tempo, tijd, budget, niveau en doelstellingen)? Neem uiteraard geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Update (3 december 2020): Het lijkt alsof een webmaster niet meer bestaat, het zijn nu webteams geworden waarbij een grote hoeveelheid informatie het net wordt opgeslingerd. Ook is duidelijk een trend waar te nemen waarbij de website terug gaat naar de brochure. In plaats van bladeren moet je nu online scrollen. Eigenlijk is het nu een goede tijd om datgene te doen wat andere zijn vergeten. Abraxax gaat begin 2021 echt online met een video studio Youtube, Podcasts en live streaming.

 

Wat is een webmaster?

Er zijn veel definities van wat een webmaster is, wat ze doen (zie webmaster functieomschrijving), voor wie ze werken en hoeveel ze betaald zouden moeten krijgen. De algemene trend is dat de positie van een webmaster meer naar een senior niveau gaat. Het betreft de algehele verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid en (door)ontwikkeling van de bedrijfswebsite(s). In een aantal organisaties heeft de webmaster een hoge senior positie. In de toekomst zal dit meer regel dan uitzondering zijn. Internet en het web vormen cruciale pijlers in een succesvolle informatievoorziening van een moderne organisatie.

Doelgroepen

Iedereen die verantwoordelijk is voor, of betrokken is bij de opzet en het beheer van websites, content management systemen en intranetten. Hierbij kan men o.a. denken aan:

 1. Beleidsmedewerkers
 2. Technisch beheerders
 3. Vormgevers, designers
 4. Managers
 5. Medewerkers Interne en externe communicatie
 6. P&O, Human Resource medewerkers
 7. Marketing en PR professionals

Voorkennis

 1. Goede kennis van Windows en Internet browsers.
 2. Een werk en denkniveau van tenminste MBO.

Uitvoering

Het traject maatwerk opleiding webmaster wordt in overleg met de cursisten bepaald. Hierbij zal een selectie worden gemaakt uit een aantal onderwerpen (modulen). Alle modulen zijn ook los te volgen. De aanbevolen basismodulen voor de opleiding webmaster zijn:

 1. Opzet eenvoudige websites (met o.a. WordPress, Drupal)
 2. Opzet complexe websites (met interactie).
 3. Gebruik van HTML en Cascading Style Sheets (CSS).
 4. Beeldmateriaal: Toepassing, bewerking, optimalisatie, conversie, bescherming en beveiliging van beeldmateriaal.

Aanvullend op bovenstaande modulen zijn er ruim 18 keuzemodulen:

 1. Toepassing van een forum, gastenboek voor uitgebreide interactie.
 2. Marketing en Promotie (o.a. zoekmachine optimalisatie, SEO).
 3. E-commerce en webshops.
 4. Leadgeneratie.
 5. Management van web leads - hoe zorg ik dat de leads efficiënt worden opgevolgd tegen minimale kosten.
 6. Opzet van afgeschermde websites en extranetten.
 7. Anti SPAM management.
 8. Beheer websites (o.a. introductie contentbeheer).
 9. Techniek en Beveiliging.
 10. Intranet: Toepassing en gebruik.
 11. Content Management Systeem (CMS), selectie, opzet en beheer.
 12. Opzet van maatwerk webapplicaties.
 13. Social Media (en integratie)
 14. Google (o.a. webmaster tools)​.
 15. Integratie met third party software (Salesforce, MailChimp enz.)
 16. Chat, trouble tickets en support
 17. E-commerce (webshops)
 18. Juridische kanten van websites en de relatie met de privacywet (GDPR / AVG)

Een  webmaster training of cursus webmaster?Opleiding webmaster, de tovenaar van het web

We praten liever over een opleiding webmaster dan over een webmaster training of cursus webmaster . Gezien de benodigde hoeveelheid kennis kan deze volgens ons niet worden verkregen door één enkele cursus of een training van enkele dagen. In Amerika is men inmiddels gestart met een certificeringstraject voor webmasters.

Webmaster Certificering

Er is ons geen Nederlandse webmaster certificering bekend. Er zijn wel Amerikaanse certificeringen beschikbaar. Amerika is voorloper in nagenoeg alle IT gerelateerde certificeringen. De modulen die wij geven (de eerste 4 + 1 keuze module) kunnen worden vergeleken met het niveau van CIW professional en CIW designer van CIWcertified. Onze training is echter sterk praktijkgericht. Alle onderwerpen worden direct in de praktijk gebracht. De cursist krijgt na opleiding een bewijs van deelname waarin wordt vermeld welke onderwerpen zijn behandeld.

Er zijn twee organisaties in de US die webmaster certificering standaarden opzetten met een uitgebreid certificeringprogramma. Deze programma's (track's) zijn vergelijkbaar met het MCSE of MCSD certificeringtraject van Microsoft.

De twee organisaties die certificeringen voor webmasters hebben zijn: Certified Internet Webmaster van Prosoft (www.CIWcertified.com) en International Webmasters Association (www.IWAnet.org)

CIWcertified volgt volgens eigen zeggen een certificeringprogramma dat onafhankelijk is van de leveranciers (in tegenstelling tot leveranciersgebonden certificeringen zoals  Microsoft met o.a. MCSE). Examens kunnen worden afgenomen bij een Prometric examen centrum. De basismodule van CIWcertified is Certified Internet Webmaster Foundations. Deze duurt circa 5 dagen en behandelt technische achtergronden van Internet en e-mail.

[Webmaster certificering] IWAnet is volgens eigen zeggen moeilijker dan het certificeringprogramma van CIWcertified. Belangrijke aanvulling bij IWAnet is dat men afhankelijk van de gewenste certificering een aantal jaren werkzaam dient te zijn in de relevante Internet functie. Daarnaast dient men lid te zijn van IWAnet. Dit lidmaatschap is vereist voor het behouden van de certificaten. Daarnaast dient met tenminste 30 uur in 3 jaar aan IWAnet cursussen te besteden. Belangrijk: IWA erkent de CIW certificeringen.

Examentraining: Trancender (www.trancender.com) is een organisatie die tegen betaling examenvragen levert die ondersteuning biedt bij de voorbereiding van een officieel CIW examen.

Gerlateerde links

 1. Interim webmaster.
 2. Drupal Hosting en Advies.
 3. Opleiding webcoördinator.

Aanvullende informatie over de maatwerk opleiding webmaster

Op verzoek sturen we u een uitgebreid programma van bovenstaande modulen. Wij verzorgen de opleiding webmaster individueel op maat, klassikaal (kleine groepen tot maximaal 6 personen) en op locatie. Indien u belangstelling heeft voor de opleiding webmaster of een van de modulen, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen zodat wij u een passende aanbieding kunnen doen.