Overzicht CMDB software tools

De term "CMDB software tools" worden veelvuldig door een groot aantal leveranciers gebruikt om u te lokken naar hun software oplossingen om configuraties volgens de ITIL normen vast te leggen en op te slaan. Omdat CMDB een nogal "vaag" kader heeft komt u al gauw terecht bij een oplossing die alles belooft. Ook is het mogelijk dat u al een product heeft van een leverancier en denkt dat de CMDB oplossing die zij aanbieden naadloos aansluit op de andere systemen. Vaak wordt de CMDB module dan aangekocht maar de implementatie en het gebruik hiervan komt niet tot een goed einde. Volgens statistieken mislukt een CMDB project voor 92% (zie verder ons artikel pragmatisch een CMDB opzetten ).

CMDB software toolsEen organisatie dient eerst vooraf te definiëren wat zij onder een CMDB verstaat. Dit omvat het opstellen van eisen en wensen. 

Het begrip CMDB software is net zo vaag als het begrip vervoermiddel. Dit kan zijn een step, fiets, brommer, boot, vliegtuig, bus, trein, vrachtauto, tuktuk, parachute, waterscooter, enz.

Dus eerst even een stapje terug naar: De eisen en wensen (vanuit de informatiebehoefte). Wij hebben hiervoor een uitgebreide MindMap opgesteld die helpt bij het inkaderen van deze eisen en wensen.

Nu even een korte blik omtrent de markt van CMDB software tools. Deze lijst moet u dus wel met een korreltje zout nemen omdat de term CMDB overal op wordt geplakt om u te lokken iets te kopen dat voor de rest geen waarde heeft.

De mogelijkheden voor de selectie van een CMDB software tool of systeem:

 1. Open Source.
 2. Zelf bouwen.
 3. Inhaken op een helpdesk / IT service management tools zoals ServiceNow, BMC, TOPdesk, Marval, HEAT, e.d.
 4. Gebruik maken van een IT Asset Management software tool als basis.
 5. Gebruik maken van een bestaande Netwerk en Systeem Monitoring omgevingen.
 6. Inhaken op frameworks (o.a. IBM, CA, BMC en HP).
 7. Cloud.
 8. Best of breed tooling.
 9. Prototype CMDB opzetten

 

01. Open Source oplossingen CMDB

Wordt binnenkort ingevuld, blijf op de hoogte door in te schrijven op onze nieuwsbrief.

 

02. Zelf bouwen van CMDB software tools

Het is altijd de vraag ga ik iets zelf bouwen of iets kopen "Make or Buy". Vaak is deze vraag al goed nieuws omdat men na heeft gedacht over wat men wil en kijkt of er een oplossing in de markt is die in de buurt komt van de eisen en wensen. De kosten zitten altijd in: aankoop, aanpassingen (maatwerk / integratie), training en onderhoud (licenties) + operationele gebruikskosten.

De drempel om zelf iets te bouwen wordt kleiner als men beschikt over software ontwikkelaars. Het is ook mogelijk om een Open Source systeem te gebruiken als basis

03. Inhaken op service management tools

Er zijn veel service management tools op de markt. Als deze een overzicht moeten hebben van Software en Hardware en de bijbehorende configuraties, dan dient men vooraf heel duidelijk aan te geven wat de doelstellingen zijn. Deze doelstellingen zijn essentieel om de juiste informatie te verzamelen en iets werkbaars op te kunnen leveren.

Enkele vragen bij service management tools:

 1. Import en export functies.
 2. Geautomatiseerde import en export functies.
 3. Doorkijk functie naar andere systemen (via een URL met automatische logon).
 4. Automatisch genereren van visuele presentaties (o.a. Visio).

04. Inhaken op ITAM tools

ITAM tools ofwel IT Asset Management concentreren zich vaak op de inventarisatie van software. Dit wordt dan Software Asset Management (SAM) genoemd. Dit in tegenstelling tot Hardware Asset Management (HAM). Er zijn diverse ITAM software tools in de markt. Deze tools gebruiken als kapstok is mogelijk en geeft dan een eerste indruk van de (on)mogelijkheden. Vaak zijn bij de ITAM tools diverse import en export mogelijkheden maar een ontwikkelomgeving is essentieel als men overweegt ITAM als basis te gebruiken.

05. Inhaken op Netwerk en Systeem Managent tools

Netwerk en Systeem Management tools kunnen een uitstekende start zijn voor centrale systemen (hardware) zoals switches, routers, VMware nodes, servers, virtuele servers. In principe alles dat met SNMP te bereiken is en waarbij meer informatie is uit te lezen. Periodieke en automatische scans helpen om nieuwe hardware te vinden. Deze kunnen automatische worden geexporteerd en daarna worden geïmporteerd in andere systemen.

06. Gebruik van framework management tools

Deze tools zijn bedoeld voor organisaties met "diepe pockets" hebben (lees: grote budgetten) en die zich langdurig aan een oplossing willen vastleggen. Bij de meeste framework management tools is er wel een module die hier op inhaakt omdat zij vaak al beschikken over de informatie van bijvoorbeeld de netwerk en systeem management componenten. Vaak is de CMDB module dan een aanvulling.

Kritische vragen die u de leveranciers kunt stellen zijn:

 1. Wat zijn de kosten van de modulen?
 2. Hoe lang duurt een gemiddeld traject voor implementatie?
 3. Hoe is de licentiestructuur?
 4. Hoeveel wijzigingen zijn er de afgelopen 5 jaar geweest in de licentiestructuur?
 5. Wat zijn de kosten van implementatie?
 6. Waarom zou ik een systeem bij jullie kopen of mijn huidige systeem uitbreiden?

07. Cloud oplossingen CMDB software tools

Wordt binnenkort ingevuld, blijf op de hoogte door in te schrijven op onze nieuwsbrief

08. Best of breed tooling CMDB

Wordt binnenkort ingevuld, blijf op de hoogte door in te schrijven op onze nieuwsbrief over CMDB software tools.

09. CMDB prototyping

Als er geen goed beeld is van een CMDB of de bestaande CMDB voldoet niet, dan kunnen we een CMDB prototype aanbieden voor de duur van één maand. U krijgt van ons een systeem en training waarbij we binnen één dag een systeem klaarzetten dat uw huidige omgeving voor een groot deel inventariseert. U verkrijgt hiermee een referentiekader van een CMDB.