Applicatieperformance problemen ernstiger dan ongeplande downtime

Er is veel discussie over downtime. Meestal bedoelen we hiermee ongepland down. Praten we over hoge beschikbaarheid, soms vervat in wat technisch in een Windows omgeving wordt genoemd een server cluster, dan hebben we ook nog iets van ongepland up met als gevolg ongepland down.

Heel vaak wordt vergeten dat een slechte applicatie performance voor eindgebruikers hetzelfde is als down. Om nog te zwijgen over het demotiverend effect van medewerkers die met deze ICT systemen moeten werken. Een slechte applicatieperformance (van de primaire applicaties) heeft een veel grotere impact op een organisatie dan 2 uur ongepland down. Er wordt vaak te veel geïnvesteerd in preventie van downtime met als gevolg een hogere complexiteit. Het aantal incidenten neemt dan wel af maar als systemen / applicaties down gaan duurt het langer voordat het probleem wordt opgelost. Applicatieperformance problemen zijn daarentegen volledig ondergeschikt en onbelicht en worden in de praktijk nauwelijks opgelost omdat alle partijen naar elkaar wijzen.

De juiste inzage in systemen met de juiste monitoring en bewakings tools helpt om dit te voorkomen. 

Het is het netwerk wordt als eerste geroepen, de netwerkmensen zeggen het is de applicatie, en de applicatiemensen zeggen het zijn de systeembeheerders. Hoe zit het trouwens met applicaties die zijn uitbesteed? Hier zit vaak geen enkele SLA of structurele meting op waarbij de performance wordt gemeten of gegarandeerd. Dit is een situatie die niet alleen binnen de zorgsector optreedt maar typerend is voor de veel organisaties