Backup as a Service voor MKB en MSP

Backup as a Service (afgekort als BaaS) is een concept waarbij een aantal nieuwe technieken worden gecombineerd waarbij nieuwe Clouddiensten worden opgezet. De essentie van Back-up as a Service is dat naast een normale data back-up (een dataset) ook volledige systeem images in de Cloud geplaatst kunnen worden. Deze kunnen dan vervolgens, bij een probleem, worden teruggezet volgens vooraf afgesproken hersteltijden en prijzen.

Back-up as a Service is bijzonder interessant voor het MKB omdat dit een groot aantal voordelen biedt zoals:

  1. Vaste voorspelbare kosten per server.
  2. Vaste voorspelbare kosten voor opslag per GigaByte.
  3. Vaste kosten voor herstel per server.
  4. Voorspelbare hersteltijden.
  5. Reductie van complexiteit.
  6. Een SLA (beschikbaarheid en hersteltijd) per applicatie.
  7. Hybride oplossing waarbij on-site en off site back-up worden gecombineerd.

Van Backup as a Service (BaaS) naar Disaster Recovery as a Service (DRaaS)

Indien een BaaS oplossing wordt afgenomen, dan kan een organisatie doorgroeien naar een Disaster Recovery as a Service (DRaaS) oplossing. Het is dan mogelijk om selectief servers in de Cloud op te starten. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat systeem images direct op een virtualisatieplatform speciaal voor de klant worden opgestart bij de Cloudprovider in een specifieke klantomgeving (remote datacentrum).

Backup as a Service

MKB en backup systemen

IT-dienstverleners blijven wijzen met het vingertje naar de diverse MKB-bedrijven wat ze allemaal moeten doen. Internet staat er vol mee. Back-up moet worden gezien als een verzekering die eenvoudig moet kunnen worden afgesloten. De prijs van deze verzekering dient betaalbaar en schaalbaar te zijn. Een traditioneel lokaal back-up systeem is vaak kostbaar (licenties, hardware, dataopslag en beheer) en lastig te onderhouden. Telkens moet er worden uitgebreid en daarnaast is er geen tijd om een back-up goed en volledig te testen. Dan wordt nog niet gesproken over Disaster Recovery (DR). Dit is voor het MKB veel te kostbaar en hier is geen tijd voor. Er is behoefte aan een eenvoudig systeem dat betaalbaar is en gewoon werkt. Met BaaS en DRaaS worden deze wensen mogelijk gemaakt.

Even Googlen: "MKB en backup", dan kom je nog oude berichten tegen van MKBservicedesk die praat over 17% van het MKB dat nooit een backup maakt. Je moet wel even goed kijken want het artikel is van 2009. Ze praten hier dan over belegen methoden van backup (op tape). Het artikel van mkbservicedesk is natuurlijk al lang over de datum.

ALs u wilt weten hoe u ervoor staat en wat de mogelijkheden zij, neem dan even contact met ons op. De controle en het advies zijn geheel vrijblijvend en zonder kosten.

Over Abraxax en BaaS

Abraxax levert BaaS oplossingen aan eindklanten die zelf hun IT willen regelen en aan MSP’s die de IT regelen voor eindklanten. Bent u een IT-wederverkoper en wilt u BaaS in uw portfolio opnemen, neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wilt u meer weten of de Back-up as a Service (BaaS) zelf testen, neem dan contact met ons op.