Business IT Alignment

Business IT Alignment - Hoe staat het ermee?

Business IT AlignmentDe afstemming van IT op de doelstellingen en processen van een organisatie wordt als  moeilijk ervaren. Uit onderzoeken blijkt dat de leidinggevenden zelf vinden dat er geen of onvoldoende afstemming is.

Naast het feit dat de informatievoorziening een belangrijke component is binnen een organisatie biedt het meer dan dat. Informatietechnologie kan een grote invloed hebben op de strategie van een organisatie.

 1. Het biedt concurrentievoordeel
 2. Het biedt potentieel voor nieuwe producten en diensten.
 3. De problemen van business IT alignment

 

De QuickScan Business IT alignment geeft u snel inzage in uw situatie

Waarom wordt Business IT Alignment als moeilijk ervaren?

De problemen bevinden zich op een of meer van onderstaande gebieden:

De senior leidinggevenden CEO, CFO e.d. weten niet zo veel over informatietechnologie. Zij managen dit op dezelfde wijze als zij de organisatie leiden. Hierbij laten zij zich informeren door tijdschriften, verkopers e.d. De beinvloeding door de verschillende bewerkingskanalen is groot. CRM, ERP, data mining bieden kansen maar ook vaak risico's.

De meeste IT organisaties zijn technologie gedreven. Zij kunnen de eisen en wensen van een organisatie niet vertalen in technische oplossingen. Zij kijken naar technologie op basis van:

 1. Kan de leverancier het ondersteunen?
 2. Is het stabiel of zitten er bugs in?
 3. Is het eenvoudig te implementeren?
 4. Hoe snel of langzaam is het?
 5. Wat zijn de alternatieven?

De leidinggevenden van de organisatie en de leidinggevenden van IT kunnen geen overeenstemming bereiken omtrent wat Business IT alignment. Er zit een grote mate van perceptie en verwachtingen. Sommige organisaties vinden dat zij een perfecte Business IT Alignment hebben terwijl er ontzettend veel winsten zijn te behalen met de uitnutting van informatietechnologie. Andere organisaties hebben een gigantisch technologisch potentieel in huis en zij weten het niet.

Elk probleem heeft een markt

Business IT alignment heeft dezelfde kenmerken als het probleem van dikkere mensen. Dikkere mensen willen gewicht verliezen. Waarom? Er is een verschil tussen het beeld dat zij van zichzelf hebben en het referentiekader. De omgeving en media bepalen (of laten u geloven) dat slanke mensen gelukkiger zijn, langer leven, etc. Nu zijn er een groot aantal middeltjes op de markt gekomen om dit "dikke mensen probleem" (snel) op te lossen. Iedereen weet dat dit niet werkt. Het enige dat dunner / kleiner wordt is de bankrekening en het zelfvertrouwen.

Alleen een fundamentele analyse van het probleem en de wil deze op te lossen kunnen resulteren in een lange termijn balans.

Ook business IT alignment kan niet worden opgelost door een eenvoudig wondermiddeltje. Het vereist een fundamentele aanpak. Wij lichten graag toe hoe wij u hierbij kunnen ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

 1. ITIL
 2. COBIT
 3. TCO
 4. Kostenreductie ICT
 5. BiSL
 6. Business IT alignment diensten

Binnenkort meer over de specifieke diensten Business IT Alignment