Double Take

Een overzicht van Double Take failover en datareplicatie

 1. Double Take - Datareplicatie en server failover voor Windows omgevingen
 2. GeoCluster - Aanvulling op Microsoft clustering met techniek van DoubleTake
 3. De alternatieven voor DoubleTake
 4. Advies bij keuze hoge beschikbaarheid van Windows Applicaties

Double-Take, een kort overzicht

Double Take is één van de software producten die u kunt inzetten voor real-time datareplicatie of voor de opzet van een uitgebreide datareplicatiestructuur.

Double Take, DoubleTake failover en replicatieDatareplicatie wordt ingezet voor het creeëren van een real-time backup die continue de veranderingen van de source server doorgeeft aan één of meer target servers. Het biedt hierdoor een basis voor de bescherming van data, disaster recovery en hoge beschikbaarheid van systemen.

De kracht van de datareplicatie van DoubleTake zit in het feit dat niet een gehele file of een datablock wordt gekopieerd naar de "target" server maar alleen die bytes die veranderd zijn.

Datareplicatie werkt op het niveau van het filesysteem. Double Take is volledig gecertificeerd voor Windows 2003, Windows 2008 en Windows 2012 (op zowel 32 als 64 bit)

Kenmerken van Double Take replicatie:

 1. Asynchrone replicatie op byte niveau
 2. Werkt via drivers op het Windows filesysteem NTFS
 3. Datareplicatie op directory en bestandsniveau
 4. Onafhankelijk van hardware
 5. Bandbreedte simulator voor replicatie over WAN
 6. Schept mogelijkheden voor failover
 7. Sluit aan bij back-up strategie (o.a. remote backup)
 8. Diverse replicatie strategieën (1 op 1, 1 op N, N op 1 en daisy chain)

Toepassingen van DoubleTake

Double-Take heeft diverse toepassingen. Dit zijn:

 1. Centrale back-up van (remote) servers
 2. Open file back-up
 3. Dataprotectie en automatische off-site storage
 4. Hoge beschikbaarheid door toepassing van een elementaire failover

Deze toepassingen van Double-Take helpen u een op een effectieve wijze uw data veilig te stellen en besparingen te realiseren op arbeid, software en hardware.

Double-Take failover module

De Double-Take full server failover wordt geinstalleerd op de source en target server en bewaakt de source servers. Indien de source server niet meer beschikbaar is, dan neemt DoubleTake de naam en het IP adres van de source server over. De monitoring van de source server vindt plaats op basis van een PING.

Double Take replicatie

Vanaf Windows 2003 en Windows Storage Server 2003 treft men een functie aan die periodiek locale snapshots kan maken van directories of van volumes. In combinatie met Doub-Take kan men zeer krachtige oplossingen opzetten. Neem hiervoor contact op met ons.

DoubleTake uitvoeringen en licenties

De licentiestructuur van Double Take is per server. Hierin zijn verschillende versies aanwezig:

 1. Double-Take Standard Edition
 2. Double-Take Replication Storage Server Edition (SSE), alleen replicatie
 3. Double-Take SSE, replicatie en failover
 4. Double-Take Advanced Server Edition
 5. Double-Take Datacenter Edition

GeoCluster met Double-Take techniek

GeoCluster wordt door de maker van Double Take voorgesteld als oplossing voor het feit dat Microsoft Cluster Service (MSCS) gebruik maakt van slechts één datakopie. De onderliggende data bevindt zich op een shared disk systeem (SAN of een disk array). Microsoft clustering verzorgt high availability voor de applicatie maar niet van de onderliggende data. Het tweede probleem van MSCS is dat slechts failover binnen één site mogelijk is.

GeoCluster als aanvulling op Microsoft Clustering biedt dataprotectie en ook multi-site ondersteuning. GeoCluster maakt gebruik van de techniek van Double Take: slimme en efficiënte datareplicatie op byte niveau. GeoCluster is een alternatief voor Channel extenders en storage routers.

Belangrijk: GeoCluster is geen vervanging van Microsoft Clustering, het is een aanvulling. Dit houdt in dat u de enterprise editions nodig heeft van Microsoft en gebruik maakt van shared storage. 

De alternatieven van DoubleTake

Indien u bescherming zoekt van Windows applicaties en de onderliggende data neem dan contact met ons op. Abraxax heeft diverse oplossingen voor een volledige bescherming van de applicatie omgeving. 

TIP: Voor een goed vergelijk wordt u aangeraden om contact met ons op te nemen. Dit zal u zeker veel uitzoekwerk en testwerk besparen.

Opgepast !
Verkeerde aannames bij failover en replicatie systemen !

U wordt geadviseerd om altijd even contact met ons op te nemen. Soms lijkt filereplicatie, failover en clustering een out-of the box oplossing die direct toepasbaar is. In de praktijk worden er vaak onjuiste aannames gemaakt over hetgeen deze systemen zouden moeten doen. Onze analyse omtrent uw situatie kan vaak nieuwe inzichten brengen en brengt de totale kosten in kaart.

Hoge beschikbaarheid van applicaties met Double-Take

Door replicatie van data en datasets wordt soms verondersteld dat hiermee ook eenvoudig een gehele serveromgeving: een applicatie en de onderliggende data kan worden beschermd en hierdoor een hoge beschikbaarheid kan worden gecreeerd. DoubleTake biedt mogelijkheden voor hoge beschikbaarheid van applicaties doch dit vereist kennis van scripting.

In het algemeen kan worden gesteld dat alle "oplossingen" die een vorm van hoge beschikbaarheid leveren, op maat gemaakt worden voor de omgeving van een organisatie.

Double Take - download 30 dagen trial

U kunt Double Take 30 dagen zelf uitproberen. <neem even contact met ons op>

Meer informatie of offerte DoubleTake?

Wilt u meer informatie over fail-over, windows clustering, datareplicatie, disaster recovery, applicatie high availability of prijzen van DoubleTake? Neem contact met ons op. Wij bieden u geheel vrijblijvend een passend voorstel.