Harddisk crash

Harddisk Crash - Harddisk recoveryHarddisk kapot, corrupte data of een harddisk crash wat nu?

De harddisk vormt de gevoeligste schakel in de computer. Indien de harddisk kapot gaat en u heeft geen recente backup, dan zit u mogelijk met een aantal problemen:

 1. U heeft geen tijd om alles zelf uit te zoeken.
 2. De backup is oud en uw nieuwe databestanden zitten niet op een backup medium.
 3. Naast het probleem van data, bent u ook tijd kwijt om alle programmatuur weer werkend te krijgen.

De meest voorkomende problemen worden veroorzaakt door een logische fout, te hoge temperatuur, schok (val) of langzame slijtage. Het systeem wordt trager, maakt soms rare geluiden, geeft soms spontaan een systeem reset, een blue screen, kan bestanden niet vinden, enz.

Het kan ook zijn dat u uw databestanden per ongeluk heeft verwijderd. Een delete, disk format, een virus of een stroomonderbreking. Een stroomonderbreking kan een corrupt bestandssysteem tot gevolg hebben.

Andere problemen die bij een harddisk worden aangetroffen zijn: electronica (aanstuurelectronica, controller) is defect of de koppen zijn beschadigd.

Heeft u een bovenstaande deze problemen, neem dan contact met ons op voor een recovery van uw harddisk.

Herstel harddisk crash en data recovery

Als uw harddisk is gecrashed, dan bent u in principe op zoek naar een recovery van uw files. Een pure harddisk herstel is niet gebruikelijk alleen in hele specifieke situaties. Een harddisk crash is de start van een data recovery procedure. Bij een moeilijke data recovery helpt het indien u de naam weet van de files en een indeling van de directories.

De harddisk crash en een paar recovery tips

Harddisk niet toegankelijkIndien uw harddisk niet meer te benaderen is, kijk dan eerst of alle kabeltjes goed vastzitten. Werkt het dan nog niet, dan kunt u de harddisk in een ander systeem zetten en kijken of deze te benaderen is door het besturingssysteem (Operating Systeem). Hierdoor sluit u uit dat een defect aan uw PC of server de oorzaak is van het probleem.

Een andere eenvoudige test is te testen of de disk door de BIOS wordt herkend. Wordt de schijf niet herkent door de BIOS, dan heeft u een serieus probleem. Neem dan contact met ons op.

Een andere melding die vaak voorkomt is:

The file or directory is corrupted and unreadable.

Dit duidt vaak op een corrupte direcory tabel. Dit kan o.a. worden veroorzaakt door een storing tijdens het wegschrijven van data. Een goed voorbeeld is een USB harddrive die wordt losgekoppeld of de kabel verliest even contact terwijl deze nog een schrijfverbinding had met de computer.

TIP: Gebruik zelf geen recovery tools die u niet eerder heeft getest. Vaak zullen deze de harddisk belasten en de problemen alleen verergeren.

Wees uiterst voorzichtig met syscheck, en de tools van Windows OS. U kunt de toegang tot herstel van data bemoeilijken of onmogelijk maken.

U zult op Internet veel tooltjes aantreffen die beloven uw data terug te zetten. Misschien heeft u geluk, maar vaak gaan zij gewoon aan de slag en kunnen de data op uw hardisk onherstelbaar beschadigen. Zelf een data recovery of harddisk recovery uitvoeren op kritische data is niet aan te bevelen.

Meest voorkomende probleem in het MKB, een hard disk crashharddisk kop

Harddisk kapot (kop)In het MKB ziet men vaak concessies tussen tijd, geld en beveiliging. Men loopt vaak ook onbewust een risico omdat men vertrouwt op een goede werking van de systemen en de backup procedure. Helaas zijn de mechanische delen van computers onderhevig aan slijtage. Vroeg of laat krijgt u te maken met een harddisk crash.

Een goede back-up is vaak organisatorisch een aandachtspunt. Het wordt niet goed geimplementeerd, vergeten en vrijwel nooit periodiek en uitgebreid getest op een juiste werking. Foutmeldingen in de computer log files worden niet nader onderzocht.

USB harddisks zijn een groot probleem

Het gemak van even een schijfje toevoegen heeft ook een nadeel. USB harddisks kunnen niet echt goed tegen een val of heftige schokken. Het gevolg veel van de kapotte hardisken zijn van die handige USB kastjes die een val niet heeft overleeft. Indien deze kapot is, dan dient u de vraag te stellen. Is de data mij meer dan 700 euro waard?

TIP: Hangt de schijf permanent bij een PC als uitbreiding? Plak hem dan vast met DUCK tape zodat deze niet eenvoudig verwijderd kan worden of van de kast valt indien iemand met een swiffer het stof probeert te verwijderen.

Wat u nooit moet doen bij een defecte harddisk !

 1. Ga geen Windows software herinstalleren
 2. Maak de harddisk nooit open!
 3. Ga niet zelf aan de slag met tooltjes en hulpmiddelen (schijfcontrole, syscheck, diskdoctor, e.d.) deze kunnen de disk verder beschadigen.
 4. Installeer geen nieuwe software, deze kan belangrijke delen van de schijf beschadigen of overschrijven.
 5. Als het systeem niet start, blijf dan niet proberen het systeem te starten, ook dit belast de harddisk. Vaak is de data op de harddisk gefragmenteerd waardoor de koppen van de harddisk over de schijven "schuren". Het meest voorkomende probleem is een defect van de coating. Het probleem verergert naarmate de schijven warmer worden en er meer beweging is met de koppen.
 6. Leg ook uw harddisk NOOIT in de vriezer. Dit advies zien we soms op Internet. De houdbaarheid van uw harddisk gaat hierdoor echt onderuit !!

Wat kost een harddisk recovery?

Op de markt zijn verschillende bedrijven actief. Hierbij dient u te letten op data recovery of harddisk recovery. Bij datarecovery kan een tarief worden gehanteerd die afhankelijk is van de hoeveelheid data. U krijgt na diagnose altijd een prijsopgave.

Voor particulieren (consumenten) wordt vaak een lagere prijs in rekening gebracht. harddisk onderdelen

De prijzen van een data recovery van een kapotte harddisk (IDE, SATA, USB) recovery variëren van circa Euro 300,- tot Euro 2.000,- voor een eenvoudige disk.

De prijzen kunnen oplopen afhankelijk van het type disk/medium zoals RAID, de leeftijd van de disk en de schade aan de disk. De schade aan de disk wordt ruwweg ingedeeld in:

 1. Logische problemen op schijf, zoals slechte sectoren e.d. Deze zijn er in verschillende gradaties.
 2. Problemen in de electronica.
 3. Problemen met de koppen (mechanisch).
 4. Problemen met de magnetische dragers (o.a. coating).
 5. Motor

Brand heeft vaak invloed op diverse delen zoals de electronica, de magnetische dragers en de koppen.

Veel hangt dus af van de staat waarin de harddisk verkeert.

Hoe kunt u in de toekomst dataverlies voorkomen?

In de toekomst kunt u dataverlies op een aantal manieren voorkomen. U kunt gebruik maken van slimme software die regelmatig een backup maakt van uw (systeem)data. Wij kunnen u hier ondersteunen om een groot aantal systemen structureel te voorzien van een goede backup oplossing.

Ook ziet men vaak de toepassing van een Network Attached Storage (NAS). Dit zijn boxen die men via een netwerkkabel aan het netwerk hangt. Zij doen dienst als dataopslag server zonder de complexiteit van een Windows server of PC. Het is een "doos" met een aantal stekkers die men op het netwerk steekt. Met een NAS bent u er echter nog niet. Een NAS heeft verschillende configuratiemogelijkheden. U dient de NAS ook te backuppen. Een verkeerd geconfigureerde NAS geeft bij problemen nog meer kopzorgen.

Binnen een NAS wordt vaak gebruik gemaakt van Microsoft Windows Storage Server 2003. Een speciaal Operating Systeem dat meerdere schijven in verschillende configuraties kan aanspreken. Verder maakt het gebruik van verschillende toegangsmeganismen zoals: FTP, DFS (Distributed File System), etc. Daarnaast wordt voorzien in o.a. Volume Shadow Copy Service (VSS) en een disaster recovery optie.

Nadere informatie data recovery van een harddisk crash

Neem contact met ons op voor nadere informatie. U kunt ook alvast uw gegevens invoeren in het formulier, u krijgt dan van ons een checklijst toegestuurd.