RAID recovery

RAID recovery

Dit artikel haakt in op diverse problemen (o.a. RAID problemen) die kunnen optreden bij kritieke applicatie servers en de mogelijkheden om deze problemen te voorkomen en de beschikbaarheid van een applicatie en der servers te vergroten. 

Een kritieke server kan voor minder dan 3.000 euro worden voorzien van een bescherming in de vorm van een fail-over.

RAID DATA herstel is kostbaar
Ondanks dat een server voorzien is van een veel redundantie waaronder een RAID configuratie (RAID 5, RAID 10, RAID 1+0, RAID 1 of RAID 6) is het toch mogelijk dat deze RAID corrupt geraakt. Heeft u geen goede back-up, dan kan dit RAID recovery probleem (RAID data herstel) kostbaar worden. Kostbaar omdat u een tijdje niet kunt beschikken over de data en de hersteloperatie (door gespecialiseerde bedrijven) ook flink in de kosten kan gaan lopen. Ook een back-up heeft weer zijn eigen problemen omdat deze moet worden teruggezet op een RAID die onbetrouwbaar is en dit ook zijn tijd neemt.

RAID recovery voorkomen

De beste oplossing om een RAID recovery of escalatie hiervan te voorkomen is om alle kritische systemen vooraf te voorzien van een fail-over scenario waarbij de betrokken servers door een andere server wordt overgenomen.

Beschikt u over de juiste ICT infrastructuur, dan is het mogelijk om een kritische server te voorzien van een failover mechanisme zodat u maximaal 15 minuten niet beschikbaar bent. In de praktijk is het vaak mogelijk om deze tijd (downtime) verder terug te brengen tot hooguit enkele minuten of zelfs 30 seconden.

De eenvoud van een fail-over

Failover van kritische server

Dit plaatje zegt voldoende. Indien een server uitvalt, dan worden de gebruikers verbonden met de backup of target server.

TIPS

 1. Een RAID 0 (zonder aanvullende maatregelen) dient u nooit toe te passen, dit is vragen om problemen.
 2. Heeft u een RAID probleem ga dan niet zelf proberen dit op te lossen als u er geen verstand van heeft. Dit maakt een eventuele RAID herstel veel moeilijker.
 3. Zorg voor een goede backup (die periodiek wordt getest).
 4. Zorg bij aankoop altijd dat u extra harde schijven bestelt van het zelfde type (en grootte).
 5. Als u het kunt betalen, maak gebruik van een failover server. U beschikt hiermee altijd over een tweede server die het systeem kan overnemen.
 6. Heeft u een kritische omgeving, maak dan gebruik van real time replicatie met fail-over.

Proof of Concept (POC)

Wij bieden een Proof of Concept waarbij wij laten zien dat we elke server kunnen voorzien van een fail-over. Lees herstel services binnen 15 minuten. Dit werk in elke situatie. Dus ook bij:

 1. Applicaties die niet cluster aware zijn.
 2. Bij infrastructuren zonder Shared Storage (SAN).
 3. Met standaard Windows Licenties (dus geen enterprise licenties nodig).
 4. Systemen die geografisch zijn verspreid (er zit een WAN tussen).
 5. Hardware problemen bij de primaire server.

Indicatie van de kosten (voorkomen van een RAID recovery)

Heeft u de juiste ICT infrastructuur, dan moet u denken aan een bedrag van 2.000 tot 3.000 euro voor één server. Dit is exclusief de installatie.

Heeft u niet de juiste infrastructuur, dan wordt eerst een kort onderzoek uitgevoerd om te komen tot de meest effectieve oplossing.

Schaalbaarheid en kosten (meerdere servers beschermen)

Vaak betreft het niet één server die kritiek is. Wil men meerdere servers beschermen waarbij een failover mechanisme noodzakelijk (of wenselijk) is, dan loopt het kostenplaatje bij traditionele clustering oplossing erg snel op. In ons concept is dit niet van toepassing. U kunt eenvoudig doorgroeien naar 15 servers waarbij de kosten voor een extra server circa 1.000 euro is. De geboden oplossing is tevens toekomstvast omdat een failover ook kan plaatsvinden naar een remote datacenter.

Grelateerde onderwerpen

 1. Clustering
 2. Het probleem van backup
 3. Disaster recovery